24UR.COM: ‘Če bi se vsi lastniki etažne lastnine uprli, bi lahko vrgli vlado’

24UR.COM: ‘Če bi se vsi lastniki etažne lastnine uprli, bi lahko vrgli vlado’

Objavljeno, 06.11.2018

To je uvodni stavek poznavalca upravljanja etažne lastnine Bojana Bučinela, ki dobro pozna obe strani – delo upravnikov, pa tudi vse težave, s katerimi se zaradi neustreznega stanovanjskega zakona srečujejo etažni lastniki. Novi zakon je v pripravi, etažni lastniki, ki so se organizirali v združenja, pa opozarjajo, da pristojno ministrstvo njihove predloge spremembe zakonodaje namerno ignorira.

Skoraj četrtina vseh Slovenk in Slovencev ima v lasti etažno lastnino. Glede števila etažnih lastnikov je Slovenija v samem svetovnem vrhu. Pa vendar že vrsto let čakamo na ustrezen stanovanjski zakon, ki bo končno uredil to področje. Vsebina zakona še ni znana, vse bolj pa postaja jasno, da pristojno ministrstvo mnenja in predlogi etažnih lastnikov ne zanimajo preveč, kar je v resnici skregano z logiko. Lastniki nepremičnin bi namreč morali imeti ključno vlogo pri oblikovanju zakona, ta pa naj bo sprejet v dobro etažnih lastnikov in ne v dobro upravnikov.

Je ministrstvo etažne lastnike namenoma preslišalo?

Ureditev zakonodaje je v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor, ki pa, tako trdijo v Združenju etažnih lastnikov Slovenije (Zels), za njihova opozorila in predloge nima posluha. Na ministrstvo so 31. decembra lani ter 31. januarja letos poslali dokument s celovito analizo stanja in opisom problematike na področju upravljanja nepremičnin v etažni lastnini ter vsebinske predloge za pripravo osnutka novega zakona o upravljanju etažnih nepremičnin. Do danes odgovora ministrstva še niso prejeli. Še več. Opozarjajo, da so bila vsa dosedanja pojasnila predstavnice predlagatelja zakona Barbare Radovan neživljenjska in v praksi neizvedljiva. “To kaže na to, da gre za očitno nepoznavanje področja in nepripravljenost prisluhniti dejanskim problemom ključnih deležnikov – etažnih lastnikov,” opozarjajo v združenju…BERI DALJE

VIR: 24ur.com

19 Ogledov, 1 Danes

Leave a Reply