Isklanik

Zakaj nastaja plesen in kako se je rešiti?

Objavljeno, 10.03.2019

Zidna plesen dobro uspeva v vlažnih prostorih, kjer se pojavlja kondenzna ali kapilarna vlaga.
Najpogostejši razlogi za nastanek vlage in posledično zidne plesni so toplotni mostovinapake v hidroizolaciji in nezadostna izolacija, ki povzroča kondenz na stenah.
Poleg strukturnih in gradbeno-fizikalnih pomanjkljivosti k nastanku zidne plesni prispeva tudi nepravilno prezračevanje

O pravilnem prezračevanju smo že pisali na spodnji povezavi.
https://www.nanovinah.si/ali-ste-vedeli/pravilno-prezracevanje-je-pomemben-element-boja-proti-plesni/

 

 

 

Od kod vlaga?
Vlago proizvajamo z različnimi aktivnostmi v prostorih – izhlapevanje vode v kuhinji in kopalnici, pranje in sušenje perila…

Kako nastane zidna plesen in od kod vlaga? / www.timopara.si Kako nastane zidna plesen in od kod vlaga? / www.timopara.siKako nastane zidna plesen in od kod vlaga? / www.timopara.si
     
Kako nastane zidna plesen in od kod vlaga? / www.timopara.si Kako nastane zidna plesen in od kod vlaga? / www.timopara.siKako nastane zidna plesen in od kod vlaga? / www.timopara.si

Tudi izolacija stavbe ima velik vpliv na vlažnost v prostoru zaradi:

  • neustrezne toplotne izolacije stavbe,
  • (ne)tesnosti stavbnega pohištva (oken in vrat),Digitalni merilec vlage in vremenska postaja / www.timopara.si
  • kondenza na neustreznih zasteklitvah,
  • toplotnih mostov…

Vzrok za prekomerno vlago in razvoj plesni pa je zelo pogosto tudi nepravilno prezračevanje in ogrevanje. Prostor pravilno prezračimo tako, da večkrat na dan na široko odpremo okna vsaj za 3 do 5 minut (poleti tudi več). 

Količino vlage v zraku lahko preverimo s preprostim digitalnim merilcem za vlago (vremenska postaja). Idealna vlažnost prostorov je med 40 in 50 odstotkov.

Za preprečitev nastanka plesni količina vlage v zraku ne sme trajno presegati 55 odstotkov. Ko vlaga v prostoru naraste, je potrebno prostor prezračiti.

Sanacija kondenzne vlage in zidne plesni v stanovanju / www.timopara.si

Kako nastane zidna plesen?
Če je relativna vlažnost v prostoru trajno previsoka (nad 55 %), vlaga ne prekriva več le površine sten, ampak začne polniti njihovo celotno prostornino.

Stene se začnejo navlaževati, kar je idealno za nastanek plesni. Tudi rosišča, ki nastanejo zaradi kondenza na stenah in stropovih, spodbujajo rast plesni.

Kakovost življenja in zdravje se zaradi pojava plesni v bivalnih prostorih občutno poslabša, obenem pa lahko to zmanjšuje trajnost gradbenih materialov in notranje opreme ter poveča vzdrževalne stroške.

Zidne plesni oddajajo veliko spor, ki jih z vdihavanjem zraka absorbira človeški ogranizem. Spore lahko povzročijo bolezenske težave, če koncentracija preseže kritično mejo. Posledice so nastanki astme, alergije in drugih obolenj, ki vplivajo na delovanje človeškega organizma.

Sanacija kondenzne vlage in zidne plesni v stanovanju / www.timopara.si  Sanacija kondenzne vlage in zidne plesni v stanovanju / www.timopara.si

Kondenzna in kapilarna vlaga

Glede na vzrok pojava zidne plesni poznamo dve vrsti problematične vlage:

KONDENZNA VLAGA
 (črni, sivi, zeleni madeži)
O kondenzni vlagi govorimo, kadar je pogoj za nastanek zidne plesni nezadostna toplotna izolacija, ko topli zrak iz prostora kondenzira na hladni steni ali oknu. To povzroči nastanek rosišča in gojišča za zidno plesen.
 

Trajna sanacija kondenzne vlage in zidne plesni / www.timopara.si   Trajna sanacija kondenzne vlage in zidne plesni - www.timopara.si   Trajna sanacija kondenzne vlage in zidne plesni - www.timopara.si

KAPILARNA VLAGA (beli kristali)

Kapilarna vlaga se kaže kot odstopanje beleža ali v hujši obliki razpadajočih sten, na površini pa se izločajo beli kristali soli – solitri. Pojavi se v zgradbah, kjer je neustrezno izvedena ali celo manjkajoča hidroizolacija
 

Sanacija kapilarne vlage / www.timopara.si   Sanacija kapilarne vlage / www.timopara.si   Sanacija kapilarne vlage / www.timopara.si  
 

Meritev temperature površin s termografsko kamero / www.timopara.si

Meritve vlage in detekcija toplotnih mostov

Za potrebe odkrivanja vzroka vlage in zidne plesni pri podjetju Tim Opara izvajamo strokovne meritve vlage v stenah in prostorske zračne vlage.

termografsko kamero izmerimo tudi temperaturo površin in prikažemo temperaturni spekter. 

Meritev temperature površin s termografsko kamero / www.timopara.si

S prikazom porazdelitve toplote po površini lahko razkrijemo morebitne toplotne mostove, ki so eden glavnih vzrokov zidne plesni, saj omogočajo nastanek kondenza in uhajanje energije skozi izolacijo hiše.

Na podlagi navedenih strokovnih meritev lahko diagnosticiramo vzroke nastanka zidne plesni, kot so naprimer toplotni mostovi, nezadostna toplotna izolacija ali nepravilno zračenje, ter vam svetujemo, kako na najboljši način in trajno rešiti problem vlage in zidne plesni v prostoru.
 

Kako trajno sanirati zidno plesen in kondenzno vlago?
 
Sanacija kondenzne vlage in zidne plesni s ploščami Promatect MC / www.timopara.siOdstranjevanje zidne plesni z uporabo različnih premazov je le kratkotrajna rešitev, saj ne reši vzroka nastanka plesni. Kmalu se običajno zidna plesen pojavi v še večjem obsegu, saj se spore plesni lahko prenašajo po zraku in se naselijo še na drugih stenah.

Ni dovolj, če plesen odstranimo le površinsko. Na prizadetem mestu je potrebno omet v celoti odstraniti. Z montažo izolacijskih plošč iz kalcijevega silikata pa poskrbimo, da se zaradi njihovih izjemnih lastnosti plesen ne pojavi nikoli več.

Kako rešiti probleme s kapilarno vlago?

 Sanacija kapilarne vlage z injektiranjem / www.timopara.siPri podjetju Tim Opara smo tudi strokovnjaki za trajne sanacije podzemne oz. kapilarne vlage, ki se izvajajo:

  • s sanacijo zunanje ali notranje hidroizolacije
  • z injektiranjem na lokalnih mestih poškodovanih sten ali tal

V primeru lažjih oblik kapilarne vlage, ko ne moremo uporabiti drugega načina sanacije, pa lahko rešujemo vlažne stene s postopkom pospešenega izsuševanja sten.

Po tem postopku obložimo stene s ploščami iz kalcijevega silikata Promatect MC PLUS, ki imajo zaradi posebnega premaza dodatno impregnacijo, ki ne prepušča solitrov (solnih kristalov) na površino stene.

Nad plesen tudi z naravnimi sredstvi

Med naravnimi sredstvi za odstranjevanje plesni se zelo dobro obnese soda bikarbona.
V litru vode raztopimo jedilno žlico tega do okolja in človeka prijaznega ter neškodljivega pripravka. Raztopino nanesemo na okuženo površino in pustimo delovati nekaj časa. Nato temeljito zdrgnemo, najbolje kar s sirkovo krtačo. Tako razkuženo in očiščeno površino je najbolje prebarvati z apneno barvo, ki zaradi alkalnosti preprečuje vnovični razvoj plesni. Če nam bela barva ni pri srcu, lahko apneni barvi dodamo zemeljski ali mineralni pigment v prahu.

Namesto sode lahko uporabimo tudi beli vinski kis ali limonin sok – za močno razširjeno plesen nerazredčenega, za manjše madeže pa mešanico kisa in vode v enakem razmerju. Nato na površino nanesemo še mešanico čistega vinskega kisa in eteričnega olja sivke (v razmerju 10 : 1). Postopek ponovimo dva- do petkrat, mešanico nanašamo počasi, da jo površina dobro vpije. Naravno eterično olje sivke površino razkuži, poleg tega še najmanj tri tedne po nanosu v prostor oddaja prijeten vonj. Nekaj kapljic sivkinega olja lahko primešamo tudi barvi, s katero bomo steno na koncu prepleskali.

RTV 4D: NASVETI ZA DOM – VLAGA, PLESEN, PREZRAČEVANJE

POVEZAVA:
https://www.nanovinah.si/ali-ste-vedeli/zakaj-nastaja-plesen-in-kako-se-je-resiti/(opens in a new tab)

SPOSOJENA VSEBINA:
http://www.timopara.si/dejavnosti/sanacija-vlage-in-plesni/vzrok-plesni

VIR: www.timopara.si,  www.bodieko.si, deloindom.delo.si, 4d.rtvslo.si

 

OGLEDOV: vseh skupaj 3, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.