Isklanik

SiolNET: Prenos nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad na ministrstvu še proučujejo

V DUTB poudarjajo, da je za prenos potreben sklep vlade kot skupščine DUTB. Foto: Klemen Korenjak

Objavljeno, 24.04.2019

Potem ko je Stanovanjski sklad Republike Slovenije predlagal, da se z DUTB na sklad prenesejo zemljišča za gradnjo stanovanj, na ministrstvu za finance pravijo, da pregled, katere nepremičnine bi bile primerne, še ni končan in da bo treba določiti tudi način prenosa. V DUTB opozarjajo, da je potreben sklep vlade kot skupščine DUTB.

Stanovanjski sklad je ta teden vladi predlagal, da bi z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesli zemljišča za gradnjo stanovanj, ki ležijo na tako imenovanih prednostnih območjih za stanovanjsko oskrbo (PROSO), torej na območjih, kjer je potreba po stanovanjih največja.

Kot navaja poročilo o opredelitvi in določitvi PROSO, ki je objavljeno na spletni strani ministrstva za okolje in prostor, so glede na demografske kriterije, kriterije stanovanjskega trga in kriterije gospodarskega razvoja to Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Krško in Ptuj.

Sklad bi omenjena zemljišča uporabil v projektih stanovanjskih zadrug 

Sklad bi lahko nato ta zemljišča uporabil v projektih stanovanjskih zadrug in občinskih skladov, tudi z zasebnimi vlagatelji, je v četrtek na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor sklada Črtomir Remec. “Razpolagati moramo z dovolj zemljišči, da lahko dolgoročno zagotavljamo urejeno preskrbo s stanovanji,” je dejal.

Prenos zemljišč bi lahko pomenil začetek dolgoročne zemljiške politike države, je že v ponedeljek na okrogli mizi v Ljubljani dejal Remec, odločitev o tem bo “prvi pokazatelj, ali vlada s stanovanjsko politiko misli resno”.

Nacionalni stanovanjski program za obdobje 2015–2025 sicer predvideva, da bo finančno ministrstvo skupaj z DUTB, na katero so bile prenesene tudi terjatve, ki so zavarovane s hipotekami na stanovanjih, pripravilo enoten seznam stanovanj, republiški stanovanjski sklad pa bo ocenil primernost stanovanj za ciljne skupine uporabnikov…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA:
https://siol.net/posel-danes/novice/prenos-nepremicnin-z-dutb-na-stanovanjski-sklad-na-ministrstvu-se-proucujejo-495806

VIR: siol.net

OGLEDOV: vseh skupaj 1, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.