RTV SLO: 12 načinov, kako privarčevati pri ogrevanju

Objavljeno, 6.1.2018

Stroške za ogrevanje se da z nekaj mehkimi ukrepi precej zmanjšati. MMC je v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije in Ekoskladom pripravil seznam predlogov.

Slovenska gospodinjstva so lani po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) porabila okrog 48.000 terajoulov energije, od tega največ (65 odstotkov) za ogrevanje prostorov. Stroški ogrevanja posledično bremenijo družinske proračune, pri čemer v najmanj 40 odstotkih gospodinjstev za pokrivanje energetskih potreb porabijo desetino svojih dohodkov. Ta gospodinjstva sodijo v koncept t. i. energetske revščine, saj težko plačujejo stroške za ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter za elektriko.

Kurilna sezona je v polnem teku prav zdaj in pritisk na denarnice se veča. Za izrazito in dolgoročno zmanjšanje so potrebne večje investicije kot nakup boljše kurilne naprave na primernejši energent in vgradnja toplotne izolacije. A znesek na računu se da občutno znižati že z nekaj preprostimi ukrepi v vsakodnevnem življenju. MMC je poprosil Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) in EkoSklad za nekaj nasvetov v tej smeri. Združili smo jih v spodnjem seznamu.

CELOTEN ČLANEK

Vir: www.rvslo.si

36 Ogledov, 1 Danes

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ