Isklanik

RTV SLO – Radio Prvi: Stanovanjska problematika mladih vse bolj pereč problem

Objavljeno, 16.04.2019

Poleg visokih cen so težava tudi vse bolj nedostopna najemniška stanovanja

Dolžina posnetka: 6 min. 53 s.

Stanje na nepremičninskem trgu se v tem hipu zdi kaotično: mladi se spopadajo z visokimi cenami stanovanj in najemnin, lastniki stanovanj jim postavljajo vse ostrejše pogoje za najem, banke pa jih pri kreditiranju ne štejejo za primernega partnerja.

Dodatno oviro predstavlja stanovanjski zakon, ki ga čakamo že več let. Nekateri projekti že potekajo, graditev državnih stanovanj se spreminja iz gradnje za trg v gradnjo za najem – vsa stanovanja, ki jih bo gradil republiški stanovanjski sklad, bodo namenjena oddaji, adaptirali bomo tudi obstoječa stanovanja, država pa bo dajala bančne garancije za mlade družine. Ustanovili bomo tudi javno najemno službo, ki bo za lastnike organizirala najem stanovanj in jih tudi adaptirala.

V prihodnje pa bo treba spremeniti tudi miselnost ljudi, dodaja Nina Bavčar Čargo, direktorica Inštituta za mladinsko politiko, ki že več let podeljuje certifikate mladim prijazna občina. Povedala je, katere so glavne težave, s katerimi se ob vstopu na nepremičninski trg spopadajo mladi.

Pri odločitvi, ali plačevati 300 evrov najemnine ali 300 evrov kredita, bo vsak izbral kredit, gre za začarani krog, ki ga bo treba presekati. Nekatere občine namenjajo razpise izključno za mlade, vendar gre bolj za izjemo kot pravilo. Podporo zato iščejo v državi, saj vseh stvari ne morejo reševati same.

Mladinske organizacije opozarjajo še, da je večina novih stanovanj prevelikih in posledično predragih in da bi morali stanovanjsko politiko mladih reševati ločeno od drugih ogroženih skupin, saj imajo te pri razpisih po večini prednost.

SPOSOJENA VSEBINA:
https://radioprvi.rtvslo.si/2019/04/stanovanjska-problematika-mladih-vse-bolj-perec-problem/

VIR: radioprvi.rtvslo.si

OGLEDOV: vseh skupaj 1, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.