RTV SLO: Furs bo poostril nadzor nad oddajanjem stanovanj prek Airbnbja in Bookinga

Objavljeno, 01. 01. 2020

Globa za neplačevanje DDV-ja lahko znaša od 2.000 do 125.000 evrov

V prazničnih dneh je bilo povpraševanje po prenočiščih izjemno, primerno zasoljene so bile tudi cene. Noč v stanovanju v središču Ljubljane te dni lahko stane tudi tisoč evrov. A številni, ki stanovanja oddajajo, ne obračunavajo davka.Urša Valentič, Televizija Slovenija1. januar 2020 ob 19:24
Ljubljana – MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Vse več lastnikov nepremičnin v Sloveniji se odloča za turistično oddajanje prek tujih oglaševalskih portalov, kakršna sta Airbnb in Booking. Finančna uprava ugotavlja, da ob tem številni ne obračunavajo DDV-ja, zato bodo na začetku leta poostrili nadzor.

Slovenskemu turizmu se sicer, kot kaže, spet obeta rekordno leto. Od januarja do oktobra so turistični delavci našteli več kot 14 milijonov prenočitev, kar glede na enako obdobje lani pomeni 1,6-odstotno rast. Po podatkih Slovenske turistične organizacije pa približno tretjina turistov nastanitve rezervira prek tujih spletnih rezervacijskih sistemov, kakršna sta Booking in Airbnb.

Zavezanci, ki oddajajo prek Airbnbja in Bookinga, morajo oddati mesečne obračune

Po podatkih finančne uprave je lani nepremičnine oddajalo nekaj manj kot 3.200 lastnikov, skoraj dvakrat več kot pred tremi leti. Vsi, ki imajo registrirano dejavnost, morajo do konca marca oddati letni obračun. “Če zavezanci nepremičnino oddajajo prek spletnega portala, ki ima sedež v tujini, kot sta na primer Airbnb ali Booking, se morajo registrirati tudi za DDV iz tega naslova in v skladu s tem oddajati mesečne obračune,” pojasnjuje Stojan Glavač s Finančne uprave RS.

Zavezanci morajo obračune oddajati vse leto, torej tudi za tiste mesece, ko niso imeli prilivov. V tem primeru morajo oddati tako imenovane prazne obrazce. Če tega ne storijo, najprej prek sistema e-davki dobijo opozorilo finančne uprave. “In če se na samo obvestilo ne odzovejo, potem žal sledi globa, ki pa je v razponu od najmanj 2.000 evrov naprej,” pojasni Glavač.

Globa za nezakonito oddajanje nepremičnin v turistični najem sicer znaša od 400 do 30.000 evrov. Globa za nepredložitev obračuna DDV-ja pa od 2.000 do 125.000 evrov.Volume 90% 

Furs bo nadziral vse, ki oddajajo prek Airbnbja in Bookinga

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.rtvslo.si/slovenija/furs-bo-poostril-nadzor-nad-oddajanjem-stanovanj-prek-airbnbja-in-bookinga/510574

62 Ogledov, 1 Danes

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ