Isklanik

LEVICA: Stanovanja ljudem

Objavljeno, 13.05.2019

Slovenija se sooča z resno stanovanjsko krizo. Vedno več stanovanj je koncentriranih v rokah najpremožnejših, mladi in delovni ljudje pa zaradi nerazumno visokih najemnin in popolne odsotnosti državne stanovanjske politike ostajajo brez stanovanj.  Čas je, da država po desetletjih zapostavljanja stanovanjske problematike, mladim in drugim socialno ogroženim skupinam, ki si ne morejo privoščiti stanovanj, priskrbi dostojna in cenovno ugodna stanovanja. V Levici smo zato v sporazumu z vlado Marjana Šarca stanovanjsko politiko določili kot eno od prioritet. Danes predstavljamo drug ukrep iz tega sklopa, prenos stanovanj in zemljišč, na katerih je mogoče graditi stanovanja, iz slabe banke (DUTB) na Stanovanjski sklad RS.

Cene stanovanj in najemnin letijo v nebo

Podatek Eurostata, da so cene za najem stanovanj v Ljubljani lani v primerjavi z evropskimi prestolnicami rasle najhitreje, ne preseneča nikogar, ki si v Ljubljani želi kupiti ali najeti stanovanje. A rast najemnin in cen stanovanj ter pomanjkanje ni problem samo v Ljubljani, ampak problem po celi Sloveniji.

To je rezultat pomanjkanja kakršnekoli stanovanjske politike v zadnjih desetletjih. Stanovanjski sklad RS je obdobju od leta 2000 do 2007  iz proračuna namesto načrtovanih 165 milijonov evrov, prejel pa je le 29 milijonov, od leta 2009 ni dobil niti centa dokapitalizacije za gradnjo stanovanj. Glavne žrtve neaktivnosti države so mladi, ki so prisiljeni do tridesetega leta živeti pri starših in delovni ljudje, ki sebi in svojim družinam ne morejo zagotoviti osnovnih bivanjskih pogojev. Vedno več ljudi je prepuščenih neusmiljeni logiki trga, kjer plačujejo najemnine, ki od leta 2014 vztrajno rastejo, ali pa najemajo kredite, ki so jih primorani odplačevati celo življenje.

Stanovanja v Sloveniji tako postajajo privilegij. Na eni strani ima 50 najbogatejših Slovencev v povprečju v lasti več kot 140 stanovanj, na drugi strani pa po podatkih Stanovanjskega sklada, za najbolj ogrožene primanjkuje več kot 9.100 javnih najemnih stanovanj, od tega samo v Ljubljani 4.200. Zato je treba nemudoma povečati fond javnih najemnih stanovanj v Stanovanjskem skladu RS…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
http://www.levica.si/stanovanja-ljudem/

VIR: www.levica.si

OGLEDOV: vseh skupaj 3, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.