Minister Maljevac: Do leta 2026 pet tisoč stanovanj, po tem po tri tisoč na leto | MMC RTV SLO

Cilj koalicije je do konca mandata vzpostaviti dolgoročno vzdržen sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto. Nosilec bo republiški stanovanjski sklad.

Objavljeno, 1. 2. 2023

Nosilec stanovanjske politike bo republiški stanovanjski sklad, iz proračuna naj bi se namenilo po približno 100 milijonov evrov letno, je povedal premier. Foto: Radio Koper
Nosilec stanovanjske politike bo republiški stanovanjski sklad, iz proračuna naj bi se namenilo po približno 100 milijonov evrov letno, je povedal premier. Foto: Radio Koper

Obravnava predloga reforme stanovanjskega trga je bila ena od točk današnjega vrha koalicije na Brdu pri Kranju, kjer so sicer obravnavali tudi izhodišča reforme plačnega sistema v javnem sektorju (več o tem na povezavi desno).

Udeleženci koalicijskega vrha so se strinjali, da je treba ukrepati “odločno in z vsemi silami”. Po besedah predsednika vlade Roberta Goloba mora biti glavni nosilec sprememb republiški stanovanjski sklad. “Enotnega mnenja smo bili, da moramo povečati priliv javnega denarja iz proračuna v javni stanovanjski sklad, hkrati pa začrtati tak okvir stanovanjske politike, da se v gradnjo vključujejo tudi državna zemljišča znotraj SDH-ja in da se bodo lahko v reformo vključevale tudi posamezne zadruge,” je povzel.

Kot je dejal, si koalicija želi predvsem začrtati regulatorni okvir, da se na trgu pojavijo dostopna stanovanja čim širšemu krogu najemnikov in investitorjev. Namen je pri tem po besedah Goloba jasen: “Da se cene tako najemnin kot stanovanj na daljši rok znižajo. Reforma ni namenjena temu, da neka ozka skupina reši svoj stanovanjski problem, ampak temu, da se celoten stanovanjski fond na trgu poceni za vse skupine. In za to smo pripravljeni investirati javni denar.”

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je dejala, da so slišali dobro analizo in nekaj konkretnih usmeritev. Poudarila pa je, da je SD za to že spisal svoj zakon in ga ponuja koaliciji, da se dodela s skupnimi napori skozi strokovne skupine. Pri tem pa bo potrebno “veliko odgovornosti in potrpežljivosti”, je sklenila.

Koordinator Levice ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je dejal, da Slovenija že predolgo “živi na hlapih preteklosti”. Stanovanjski fond se stara, gradnja se zaustavlja. Nekaj časa nas je reševala samogradnja. Toda država v to politiko ni nikoli zares vlagala, kar lahko privede do socialne krize, je napovedal.

Izhodišča reforme? Ker je stanovanjski trg “očitno disfunkcionalen”, bo vanj vstopila država z javnimi stanovanjskimi skladi, je napovedal. Oblikovan bo “pluralen sistem z jasno postavljenimi gabariti”, kdo lahko v ta sistem vstopa in pod kakšnimi pogoji se lahko gradijo javna stanovanja. Javna neprofitna stanovanja bodo lahko gradili javni stanovanjski skladi, neprofitne stanovanjske organizacije, ki so lahko organizirane kot podjetja, stanovanjske zadruge in nekateri drugi. To je posnemanje avstrijskega modela, je navedel minister. Meni, da bodo na ta način lahko do konca mandata ustvarili ustroj, ki bo zgradil 3000 stanovanj na leto. Sklenil je z besedami, da je prvič v življenju optimističen, da bo Slovenija dobila dejansko stanovanjsko politiko…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.rtvslo.si/slovenija/minister-maljevac-do-leta-2026-pet-tisoc-stanovanj-po-tem-po-tri-tisoc-na-leto/656505

25 Ogledov, 1 Danes

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ