ŽURNAL24.SI: Oddajate turistom? To vas čaka po novem.

Objavljeno, 03. 01. 2020

Turist

Po prvotnem predlogu novega stanovanjskega zakona naj bi oddajanje stanovanj turistom postalo bolj zapleteno, celo nemogoče. Potem so se na ministrstvu za okolje in prostor očitno premislili.

Že v prvi predstavitvi osnutka novega stanovanjskega zakona sredi oktobra je državni sekretar Aleš Prijon napovedal, da bo za opravljanje dejavnosti v celotnem stanovanju potrebna sprememba namembnosti, kot jo ureja gradbeni zakon, ki za to zahteva 100-odstotno soglasje etažnih lastnikov. V to kategorijo naj bi po Prijonovih besedah spadalo tudi oddajanje stanovanj prek spletnih platform kot sta Airbnb in Booking. Gre namreč za komercialno dejavnost, je še pojasnil državni sekretar. 

Soglasje bi bilo nemogoče dobiti

To bi pomenilo, da bi morali vsi lastniki stanovanj, ki jih kot celoto želijo oddajati turistom, tem stanovanjem spremeniti namembnost, torej bi jih morali prekvalificirati v gostinske objekte. Malo verjetno je, da bi bili vsi lastniki to pripravljeni narediti, še manj verjetno pa je, da bi vsi od svojih neposrednih sosedov in drugih etažnih lastnikov v stavbi dobili za to soglasje. Skozi enak postopek bi morali tudi vsi lastniki stanovanj, ki bi želeli turistom oddajati tudi več kot polovico uporabne površine stanovanja. 

Sobodajalstvo ali gospodarska dejavnost?

To je v nasprotju z zakonom o gostinstvu, ki dovoljuje sobodajalstvo, ne zahteva pa spremembe namembnosti. Omejuje le čas oddajanja in število postelj. Tako je po zakonu o gostinstvu sobodajalec lahko tudi fizična oseba, če opravlja dejavnost le občasno, največ pet mesecev v koledarskem letu in nima več kot 15 postelj, hkrati pa je vpisan v poslovni register...BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.zurnal24.si/pod-streho/oddajate-turistom-to-vas-caka-po-novem-339364

(Ogledano 46 krat, danes 1 ogledov)
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.