Isklanik

VEČER: Kaj ti pomaga klančina do vrat, če ne moreš iz stanovanja

vecer logo 2 - VEČER: Kaj ti pomaga klančina do vrat, če ne moreš iz stanovanja
o 6455169 1024 1024x699 - VEČER: Kaj ti pomaga klančina do vrat, če ne moreš iz stanovanja

Objavljeno, 28.06.2019

Tudi ob morebitni spremembi stanovanjskega zakona bo očitno še vedno najhitrejša pot do dvigala, če bodo lastniki stanovanj solidarni in bodo njegovo vgradnjo pripravljeni financirati sami

Kako naporna je lahko vsakodnevna pot do stanovanja v tretjem nadstropju, dobro ve Mariborčan Drago Kavnik. Njegova žena je že več let na vozičku, dvigala v bloku pa ni. Pomaga si s stopniščnim vzpenjalnikom, ki ga je financiral s svojim denarjem, a kot pravi, takšno premagovanje stopnic do stanovanja ženi povzroča silne bolečine. Rešitev bi bila postavitev zunanjega dvigala, za katerega je že pred časom zbiral v bloku z 20 stanovanji soglasje. A se je zapletlo, česar ni pričakoval, tudi zato ne, ker je nad njim, v četrtem nadstropju, živela družina z otrokom s cerebralno paralizo, ki bi ji dvigalo prav tako olajšalo življenje v bloku. Pa tudi zato ne, ker večina lastnikov s tem ne bi imela stroškov, saj so si jih bili pripravljeni razdeliti štirje lastniki. Soglasje je sicer podpisalo 19 etažnih lastnikov od 20, a za gradbeno dovoljenje je to premalo, ker zakon zahteva 100-odstotno soglasje, torej vseh lastnikov. Družina nad njim je zaradi tega obupala, stanovanje prodala in se preselila v drugo najemniško stanovanje. Sam pa upa, da se bo zakon morda le spremenil in bodo dvigalo lahko vgradili. Ni se namreč tako enostavno preseliti drugam, selitev v novo okolje je za marsikoga stres, da stroškov in poti, ki jih marsikdo preprosto ne zmore, niti ne omenjamo.

Število štiri- in večetažnih stavb brez dvigal 
1970 Ljubljana
808 Maribor
403 Celje
157 Ptuj
144 Murska Sobota
215 Velenje
219 Koper
218 Nova Gorica
368 Piran

V peto nadstropje jo nosijo reševalci

A to še zdaleč ni osamljen problem, saj je štiri- in večetažnih stavb brez dvigala v Sloveniji okoli enajst tisoč. Na podobne zaplete pri gradnji dvigala so naleteli tudi stanovalci starejšega bloka v Velenju. “V najvišjem nadstropju živi dializna bolnica. Vsak drugi dan, ko jo rešilec pripelje z dialize, je tako slabotna, da ne more po stopnicah v peto nadstropje. Reševalec zato pokliče in počaka kolega, da jo odneseta v stanovanje. Ker smo tudi že vsi ostali stanovalci bloka starejši od 60 let, smo začeli razmišljati, da bi bilo najbolje, da si uredimo dvigalo.Večina nas je s tem sicer soglašala,a po zakonu bi morali vsi, zato so naši načrti padli v vodo,” pove Dušan Rožič iz Velenja.

image

IGOR NAPAST

Zgradbe brez dvigal tako postajajo vse večji problem, s katerim se ne srečujejo samo invalidi in gibalno ovirani, ampak tudi starostniki in mlade družine. “Smešno je govoriti o neprilagojenih pločnikih za invalide in starostnike, ki več let sploh ne morejo iz svojega stanovanja, ker nimajo dvigala,” opozarja Francka Četković, predsednica Sindikata upokojencev Slovenije (SUS). In dodaja: “Če bi v večnadstropne stavbe vgradili dvigala, bi bile tudi čakalne vrste v domovih za starejše veliko krajše, lažja pa bi bila tudi pomoč na domu, da o oteženi dolgotrajni oskrbi na domu niti ne govorimo.” V sindikatu upokojencev zato podpirajo predlog državnega sveta, po katerem naj bi zmanjšali soglasje za izgradnjo dvigal…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.vecer.com/kaj-ti-pomaga-klancina-do-vrat-ce-ne-mores-iz-stanovanja-10029573

VIR: https://www.vecer.com

OGLEDOV: vseh skupaj 24, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.