Isklanik

STA: “Stanovanjski problem v Sloveniji ni prepoznan kot resen problem, ki ga je treba rešiti”

Objavljeno, 03.05.2019

Stanovanjska oskrba bistveno vpliva na kakovost življenja prebivalcev, česar se slovenska politika po mnenju raziskovalca z Urbanističnega inštituta RS Richarda Sendija ne zaveda, saj stanovanjskega problema ne dojema kot resnega problema, ki bi ga bilo potrebno reševati. Poleg ustreznih ukrepov države pa bo za spremembe na tem področju potrebna tudi sprememba mentalitete Slovencev, da je cilj lastniško stanovanje, ki so se mu pripravljeni odpovedati le, kadar so v to prisiljeni.

Richard Sendi je raziskovalec na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije. Potem ko je leta 1972 prišel iz Ugande, se je vpisal na študij arhitekture, danes pa je eden vodilnih strokovnjakov na področju stanovanjske problematike v Sloveniji.

V preteklosti je sodeloval pri izvedbi številnih raziskav na temo stanovanjskih potreb, stanja stanovanjskih sosesk, zasebnega najemnega trga. V zadnjem času pa se osredotočajo predvsem na raziskave na področju stanovanj za starejše, pri čemer preučujejo, kakšne so njihove potrebe ter kakšne oblike bivanja bi lahko bile primerne za starejše.

Stanovanjski problem ni prepoznan kot resen problem

Sendi je do dela države na področju stanovanj kritičen, prepričan je, da ne stori dovolj. Prvi stanovanjski program je vlada sprejela leta 1995, nato pa je trajalo pet let, da so Nacionalni stanovanjski program 2000-2009 potrdili tudi v parlamentu. Šele leta 2015 je nato sledila nova Resolucija o stanovanjskem programu, že nekaj časa pa se pripravlja tudi predlog novega stanovanjskega zakona.

Številni ukrepi, ki jih predvideva nova Resolucija o stanovanjskem programu 2015-2025, so po mnenju Sendija zelo dobri. Največji izziv in težava, ki jo imamo že vse od osamosvojitve, pa je izvajanje ukrepov. “Vemo, kaj približno bi bilo potrebno narediti, ko pride do realizacije, pa se zatakne,” je kritičen Sendi…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
http://eu.sta.si/2629738/-stanovanjski-problem-v-sloveniji-ni-prepoznan-kot-resen-problem-ki-ga-je-treba-resiti

VIR: eu.sta.si

OGLEDOV: vseh skupaj 1, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.