SLOVENSKE NOVICE: Spremembe pri najemninah: preverite, koliko subvencije boste dobili po novem

Objavljeno, 27. 11. 2019

Osnutek novega stanovanjskega zakona predvideva stroškovno najemnino, ki naj bi nadomestila neprofitno najemnino, saj se je izkazalo, da ta fondom ne povrne investicije v predvidenem času.

FOTO: Roman Šipić, Delo

Novi stanovanjski zakon – do 28. novembra na osnutek zakona še lahko pošljete svoje pripombe – naj bi rešil stanovanjsko stisko marsikaterega Slovenca. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) in vlada sta zato predvidela ustanovitev javne najemniške službe, ki bo poleg gradnje novih najemniških stanovanj tudi najemala stanovanja na trgu in jih oddajala kot javna, lastniki pa bodo od sklada prejemali znesek stroškovne najemnine.


Stroškovna najemnina bo nadomestila neprofitno najemnino, ki je bila določena na podlagi stroškov gradnje kvadratnega metra stanovanja in letne stopnje najemnine. Stroške gradnje so določale točke in njihova vrednost, ki pa se ni revalorizirala vse od sprejetja veljavnega stanovanjskega zakona leta 2003. Zaradi tega so bile vrednosti stanovanj in tudi neprofitne najemnine prenizke in stanovanjskim skladom niso omogočale niti vzdrževanja obstoječega fonda stanovanj. Tako MOP pojasnjuje, zakaj neprofitno najemnino zamenjujejo s stroškovno. Skladom se vrednost vložka v stanovanje prek neprofitne najemnine povrne šele po 38 letih namesto po 21, kot je bilo predvideno z zakonom leta 2003. 

Kaj vse vpliva na višino stroškovne najemnine

Stroškovna najemnina bo izračunana na podlagi stroškovne cene (novega) stanovanja, ki bo letno ažurirana, in sicer bo najemnina lahko do 5,2 odstotka stroškovne vrednosti stanovanja. Povrnitev začetnega vložka se bo glede na stopnjo najemnine predvidoma povrnila v približno 20 letih.

image
FOTO: Blaž Samec, Delo

 Najemnine bodo po novem imenovane stroškovne in naj bi bile višje, a najemniki naj tega zaradi subvencij ne bi občutili. FOTO: Blaž Samec, DeloVišina stroškovne vrednosti stanovanja se bo določila na podlagi posplošene vrednosti gradbenih stroškov in zemljišča. Dosedanja neprofitna najemnina je bila določena le na podlagi posplošene vrednosti gradbenih stroškov. Ker se bo posplošena vrednost gradbenih stroškov dvignila, hkrati pa se bo pripisala tudi vrednost zemljišča, se bo nominalno najbolj dvignila najemnina stanovanj na boljših lokacijah. Za nova stanovanja se bo nova najemnina gibala glede na lokacijo od 5,2 evra do 7,3 evra na kvadratni meter. Za najemnike starejših stanovanj, ki zdaj plačujejo dva evra na kvadratni meter, pa se bo najemnina dvignila v razponu od 2,63 evra do 4,7 evra na kvadratni meter.

Stroškovna najemnina se bo določala za vsako naslednje leto ob izteku tekočega leta. Tako se bo stroškovna najemnina ustrezno ažurirala glede na starost stanovanja in vzdrževanost njegovih delov, indeksacijo GOI-stroškov (gradbeno obrtniških del in instalacij) ter glede na spremembo višine letne stopnje najemnine. Podatek o stroškovni vrednosti stanovanja oziroma posameznega dela se bo določil prek aplikacije, ki bo dostopna na spletni strani MOP…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/spremembe-pri-najemninah-preverite-koliko-subvencije-boste-dobili-po-novem-253161

62 Ogledov, 1 Danes
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ