SIOL.NET: Avstrija bi omejila Airbnb. Kaj pa Slovenija?

Objavljeno, 26. 01. 2020

Dunaj
Foto: Pixabay

Čeprav ima Dunaj zgledno urejeno stanovanjsko politiko, pa jo oddajanje stanovanj prek platform, kot sta Airbnb in Booking, spodjeda. Avstrijska vlada zato načrtuje, da bi omejila število dni, ko lahko najemodajalci oddajajo stanovanje na teh platformah. Velike spremembe pa se na tem področju napovedujejo tudi v Sloveniji. 

Mesta po svetu se v zadnjih letih soočajo s skokovitim porastom najemnin, zaradi česar se lokalni prebivalci vse pogosteje izseljujejo iz mestnih središč. Poleg pomanjkanja ustrezne stanovanjske politike pa lahko razloge za ta trend najdemo tudi v vse bolj priljubljeni platformi za najemanje in oddajanje stanovanj Airbnb.

Tudi Dunaj ni imun na težave zaradi Airbnb

Tudi na Dunaju, kjer vodijo eno najboljših stanovanjskih politik v Evropi, niso imuni na višje najemnine. V avstrijski prestolnici je sicer okoli milijon stanovanj, od tega kar 420 tisoč socialnih gradenj: 220 tisoč stanovanj ima v lasti občina, še 200 tisoč stanovanj je subvencioniranih. A Airbnb je tudi tam dodobra pretresel trg nepremičnin. Leta 2016 je bilo na platformi Airbnb na voljo kar enajst tisoč stanovanj v mestu, od tega dva tisoč ves čas, torej običajnim najemnikom niso bila dostopna. 

Veliko višji zaslužki s turisti kot z domačini

Airbnb za lastnike stanovanj na Dunaju ponuja možnost za dober in hiter zaslužek, piše avstrijski časnik Der Standard. Dvosobno stanovanje v drugem okrožju lahko tam oddajo za 244 evrov na dan. Pri 25 oddanih dneh na mesec lahko najemodajalec zasluži 6.100 evrov, kar pa je precej več, kot če bi ga oddal običajnim najemnikom. 

Dunaj
Foto: Reuters

Lastniki stanovanj prek platforme Airbnb samo na Dunaju na leto ustvarijo okoli 81 milijonov evrov prihodkov. Ti so sicer precej neenakomerno porazdeljeni, dve tretjini od tega zneska zasluži dvajset odstotkov ljudi, največji zaslužkar pa je posameznik, ki na mesec zasluži okoli 60 tisoč evrov…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://siol.net/posel-danes/novice/avstrija-bi-omejila-airbnb-kaj-pa-slovenija-516774

38 Ogledov, 1 Danes

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ