Isklanik

RTV SLO: Ko upravnik noče oditi, so težave. Če bo moral, bodo tudi.

rtv slo mmc e1550309663472 - RTV SLO: Ko upravnik noče oditi, so težave. Če bo moral, bodo tudi.

Objavljeno, 26.10.2019

Obvezni petletni mandat bi lahko povzročil kaos

Upravljanju stavb je zaradi nekaterih odmevnih afer prilepljena tudi etiketa nepoštenosti. Predlog novega stanovanjskega zakona zdaj med drugim prinaša omejitev mandata upravnikov na največ pet let. A tudi ta rešitev skriva svoje pasti.Tina Hacler25. oktober 2019 ob 06:46
Ljubljana – MMC RTV SLO

“To je krasno, bodo potem bolj odzivni,” ob nekaterih pomislekih meni svetovalec etažnih lastnikov Bojan Bučinel, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS-ju Boštjan Udovič, v okviru katere deluje tudi Združenje upravnikov nepremičnin, pa je bolj kritičen: “Ministrstvo navaja, da je ta omejeni mandat namenjen temu, da se bo lažje zamenjal upravnik, kar je neumnost.”

65619702 - RTV SLO: Ko upravnik noče oditi, so težave. Če bo moral, bodo tudi.
Foto: BoBo

Področje upravljanja stavb je v Sloveniji zadnja leta pogosto tarča kritik predvsem etažnih lastnikov, ki opozarjajo na težave ob poskusu zamenjave upravnika ‒ predvsem takrat, kadar so v igri velika podjetja za upravljanje stavb ‒ in na netransparentna ravnanja s sredstvi rezervnega sklada.

Ministrstvo za okolje in prostor je prejšnji teden v 45-dnevno javno obravnavo dalo osnutek novega stanovanjskega zakona, ki bo po navedbah ministrstva prinesel ukrepe za reševanje stanovanjske problematike.

Ko upravnik o stavbi ne ve nič
V zbornici jim očitajo, da stroka ni bila vključena, da je ministrstvo delalo za zaprtimi vrati in so zato tudi tiste rešitve, ki so načeloma dobre, zapisane slabo ali pa so nedosledne.

65619705 - RTV SLO: Ko upravnik noče oditi, so težave. Če bo moral, bodo tudi.
Bojan Bučinel. Foto: Televizija Slovenija

Bučinel pa iz svojih izkušenj opisuje težave, na katere je naletel med dozdajšnjim svetovanjem etažnim lastnikom: “Mene pokličejo iz neke stavbe, pridem tja na nadzorni odbor in pokličemo upravnika. Ali veste, da upravnik sploh ne ve, kje ta stavba je?! On pozna naslov, ve, da jo upravlja, ampak nikoli še ni bil tam.”

Kot pravi, je upravnikov v Sloveniji nekaj več kot 900, ne smemo pa vseh metati v isti koš: “So tudi upravniki, ki niso tako slabi ‒ če jih nadziraš.”

“Moj osnovni očitek upravnikom je, da je na začetku kar krasno, potem pa začne izsiljevati. Ne dvigne telefona, ni odziven, postane vehementen. Ko na odboru izreče stavek ‘jaz ne bom dovolil’ … Pa kdo si ti, da bo rekel kaj takega?! Ti si nič, etažni lastniki so tvoji bogovi in upravniki se tega ne zavedajo!” se jezi.

Prepričan je, da bi morale upravniške družbe svojim t. i. operativnim upravnikom na terenu povečati plačo in jih tudi nadzirati: “Pri velikih upravnikih se dogaja, da imajo operativni upravniki kitajsko plačo in tudi kitajsko delajo. In se tako hitro menjujejo, da tretji upravnik, ki je prevzel od prejšnjega, sploh ne ve, kaj je prevzel, in ne ve, za kaj gre.”

Zato se mu zdi predlagana omejitev mandata zelo smiselna: “Do zdaj je bil upravnik zaščiten na masi. Kajti masa je zelo težko zbrala potrebne podpise, da se ga je rešila. Zdaj bodo morali biti upravniki zadnje leto pred potekom pogodbe zelo prijazni in odzivni, saj bodo morali začeti zbirati podpise.”

65619703 - RTV SLO: Ko upravnik noče oditi, so težave. Če bo moral, bodo tudi.
Za zamenjavo upravnika je potrebno soglasje več kot 50 odstotkov etažnih lastnikov po solastniških deležih. Foto: BoBo

Moč naj dobi upravna enota
Že večkrat smo poudarili, da sam mandat ni problem, ampak malo se zavaja, ker mandat je v zakonu že zdaj. Že zdaj piše, da mora imeti pogodba o upravljanju obvezno navedeno, za kakšno obdobje se sklepa ‒ se pravi za nedoločen ali določen čas,” pa v imenu zbornice opozarja Udovič.

Prepričan je, da bi težave z upravniki rešil že konstitutiven register uporabnikov, ki so ga prav tako predvideli v omenjenem predlogu zakona, in to je rešitev, ki jo podpirajo v zbornici. Da bi neki tretji objektiven organ odločal o tem, kdaj je neki upravnik zamenjan. Število zbranih podpisov in njihovo ustreznost bi preverjala upravna enota, ne upravnik, opisuje Udovič.

65619706 - RTV SLO: Ko upravnik noče oditi, so težave. Če bo moral, bodo tudi.
Boštjan Udovič. Foto: Televizija Slovenija

“Upravnik je šele takrat upravnik, ko dobi odločbo od upravne enote. Upravna enota potem odloča, kdaj pride do zamenjave, ne pa sami upravniki,” dodaja.

Ko upravnik noče oditi
Glede predlagane omejitve mandata opozarja, da se v trenutnem sistemu pogodbo, sklenjeno za nedoločen čas, lahko kadar koli prekine. Ko bo enkrat sklenjena za mandat, pa bo to nekoliko težje ‒ lahko se bo prekinila, ampak iz krivdnih razlogov, zaradi kršitve pogodbe ali zakona.

“Nihče ni sklepal za določen čas. Pri vseh pogodbah je bila zadnja dikcija, da se pogodba sklepa za določen čas 12 mesecev in se tri mesece pred iztekom odpove, sicer preide v nedoločen čas. In nihče ni pogodbe prekinjal po devetih mesecih, ker je bi upravnik eno leto priden,” pa odgovarja Bučinel.

“Sam sem tako pogodbo prekinjal 240-krat, so me naučili, kako se to dela. Lahko pa vam povem primer iz Kamnika, kjer so v stavbi, imenovani Metulj, enemu od velikih slovenskih upravnikov dali odpoved kar 21-krat, ki pa po njegovem mnenju ni bila nikoli ustrezna in jo je zavračal. V ljubljanski soseski Bežigrajski dvor so prekinili pogodbo z upravnikom, vendar ni hotel oditi. Očitali smo motenje posesti in nazadnje dobili od sodišča odločbo, v kateri je pisalo, da mora upravnik v roku 24 ur zapustiti stavbo, predati vso dokumentacijo stavbe in prenakazati 375.000 evrov na ficiduarni račun novega upravnika. Sicer je kazen 100.000 na dan, kar se lahko ponovi petkrat. Šele nato je upravnik le odšel,” opisuje enega od primerov in opozarja, da je upravljanje zelo mlada stvar, sodne prakse pa je malo…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA:
https://www.rtvslo.si/slovenija/ko-upravnik-noce-oditi-so-tezave-ce-bo-moral-bodo-tudi/502978

OGLEDOV: vseh skupaj 21, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.