RADIO ŠTUDENT: Kaj pa dostopna stanovanja za vse?

Objavljeno, 27.05.2019

Današnjo oddajo Kaj pa univerza? bomo prepustili skupini “Akademski kolegij študentom”, ki se ukvarja s problematiko pomanjkanja študentskih postelj, pa tudi s širšo stanovanjsko problematiko Ljubljane in drugih naselij. V naslednjih minutah boste lahko prisluhnili njihovim zahtevam, ki so jih poimenovali “Dostopna stanovanja za vse”. Zapisali so sledeče:

Čas predvajanja: 00:12:03

Želimo mesto, katerega objekti in infrastruktura primarno služijo družbenim potrebam in v katerem javne institucije branijo skupne vire pred zasebnim prisvajanjem. Mesto, v katerem imamo prebivalci enak dostop do prostorov, institucij in virov ter možnost vplivanja na odločitve, ki jih zadevajo. Potrebujemo radikalen obrat od trenutnih praks Ljubljane, obrat, ki bo s svojo silo zavrgel trenutno politično-ekonomsko dinamiko in vrnil javno sfero demokratičnemu odločanju meščanov. V javno sfero naj se vrnejo resnične demokratične prakse, kot so mestni odbori, javne razprave in stanovanjske skupščine. Mesto naj zagotovi, da bodo prebivalci poznali svoje pravice in način njihovega uresničevanja, hkrati pa naj razvija in neguje kanale in institucije, ki bodo zagotavljali demokratično odločanje in upravljanje stanovanjske preskrbe. Zato zahtevamo:

– oblikovanje mehanizmov nadzora in soodločanja o stanovanjskem področju:

– vzpostavitev stanovanjskih skupščin in javnih razprav kot orodij legitimnega odločanja o stanovanjskem področju oblikovanje novih mehanizmov informiranja o stanovanjskih politikah

– reguliranje in omejevanje moči upravnikov ter spodbujanje samostojnega upravljanja stavb s strani stanovalce

– oblikovanje stanovanjske svetovalnice, ki bo nudila pravno in drugo pomoč prebivalcem v primeru diskriminacije, kršenja najemne pogodbe, višanja najemnin ali neprimernega stanovanja ter nudila pomoč in podporo pri oblikovanju družbenega nadzora nad stanovanjskim področjem (npr. pri oblikovanju upravljalskih zadrug).”

SPOSOJENA VSEBINA
https://radiostudent.si/univerza/kaj-pa-univerza/kaj-pa-dostopna-stanovanja-za-vse

VIR: radiostudent.si

(Ogledano 8 krat, danes 1 ogledov)
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.