Isklanik

DELO: Stavbam brez dvigal bo počasi odzvonilo

delo 400x400 e1561459656387 - DELO: Stavbam brez dvigal bo počasi odzvonilo
2019 06 25 o 563270 1024 1024x670 - DELO: Stavbam brez dvigal bo počasi odzvonilo
Vgradnja dvigal v večnadstropne zgradbe je kompleksen problem, a ni nerešljiv. Foto Tadej Regent

Objavljeno, 25.06.2019

Bivanjske razmere: Skoraj nemogoče je, da poslanci ne bi podprli spremembe stanovanjskega zakona

Ljubljana – Kaže, da bo glavni birokratski problem pri vgradnji dvigal v večetažnih stavbah kmalu odpravljen. Na pobudo velenjskega župana Bojana Kontiča prek Skupnosti občin Slovenije je državni svet predlagal spremembo stanovanjskega zakona, po kateri bo dovolj soglasje polovice etažnih lastnikov za izvedbo gradbenih del in izboljšav ter za odstranitev arhitektonskih ovir, tudi kadar je treba pridobiti gradbeno dovoljenje.

Ta predlog spremembe stanovanjskega zakona bo matični parlamentarni odbor obravnaval 10. septembra. Pričakujejo, da ga bodo isti mesec obravnavali tudi v državnem zboru, je povedala podžupanja Velenja Darinka Mravljak. Če so do zdaj morali nepravdni postopek za pridobitev soglasja na sodišču sprožiti etažni lastniki, ki želijo vgradnjo dvigal, predlog predvideva, da bo zdaj obratno – če bodo želeli, ga bodo lahko sprožili tisti, ki bodo proti. Vsi udeleženci okrogle mize o bivanjskih razmerah starejših, na kateri je Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) znova opozoril na prezapleteno pot do dvigala v 11.000 stavbah s štirimi ali več etažami, kjer ga še ni, so se strinjali, da je skoraj nemogoče, da poslanci predloga ne bi podprli.

· Predlog spremembe stanovanjskega zakona na odboru DZ 10. septembra.
· Če bo sprejet, bo za vgradnjo dvigala dovolj že soglasje polovice etažnih lastnikov.
· Možnosti za sofinanciranje v okviru celovite prenove stavb šele v evropski finančni perspektivi 2021–2027.


Kako do evropskega denarja

Predsednica SUS Francka Ćetković je povedala, da so veseli pobude za spremembo stanovanjskega zakona, saj že nekaj časa razmišljajo, kako rešiti problem, ki pesti veliko starejših prebivalcev, invalidov in družin z otroki. Poslušajo, kako težko je mnogim starejšim, ki živijo v zgradbah brez dvigal, pa ne želijo v dom za starejše. Radi bi ostali doma, a so zaradi neprilagojenih zgradb brez dvigal obsojeni na selitev v dom ali pa na to, da ostanejo zaprti v stanovanju, saj iz njega ne morejo več…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.delo.si/novice/slovenija/stavbam-brez-dvigal-bo-pocasi-odzvonilo-197963.html

VIR: https://www.delo.si

OGLEDOV: vseh skupaj 36, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.