LEVICA: Prvi ukrepi na področju stanovanjske politike

Objavljeno, 25.04.2019

V Levici smo na podlagi sporazuma o sodelovanju z Vlado Republike Slovenije pripravili predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju. Z novelo, prvič, ukinjamo možnost delitve provizije za nepremičninsko posredovanje med kupca in prodajalca, oziroma med najemnika in najemodajalca, drugič, omejujemo višino stroška provizije pri posredovanju najema na 4 % pogodbene vrednosti, in tretjič, omejujemo višino dejanskih stroškov, ki si jih nepremičninska družba lahko zaračuna.

Storitev nepremičninskega posredovanja naj plača tisti, ki jo naroči

Nepremičninsko posredovan je ena redkih panoga, če ne celo edina, kjer je možno stroške storitve prenesti na nekoga, ki te storitve sploh ni naročil. Po trenutno uveljavljeni praksi se skoraj brez izjeme stroški provizije za posredovanje delijo po principu 50-50. Kar pomeni, da pri posredovanju nepremičnine 50 % stroškov plača kupec ali najemojemalec, 50 % pa prodajalec ali najemodajalec. S predlogom zakona v Levici to “pravilo” spreminjamo in določamo, da stroške nepremičninskega posredovanja v celoti nosi naročnik storitev nepremičninskega posredovanja.

S tem ukrepom želimo zlasti znižati ceno nepremičnin, ki se oddajajo v najem. Najemojemalci morajo namreč danes, poleg plačila varščine v višini vsaj ene mesečne najemnine, skoraj brez izjeme plačati še eno mesečno najemnino nepremičninskemu posredniku (še eno mesečno najemnino pa mu plača najemodajalec). Strošek najemnika, v primeru najema stanovanja z višino mesečne najemnine 600 evrov, tako znaša kar 1.200 evrov + DDV za posredovanje, še preden se sploh lahko vseli. S sprejemom novele zakona pa bo ta strošek v celoti nosil najemodajalec.

Omejitev višine provizije pri najemu na 4%

Da strošek provizije tudi za najemodajalca ne bo previsok, ga v Levici omejujemo na višino 4 % pogodbene vrednosti. Čeprav zakon takšno omejitev že pozna za primer prodaje nepremičnine, za primer najema njena višina trenutno ni omejena. Pregled nepremičninskega trga pokaže, da si nepremičninski posredniki za posredovanje pri najemu največkrat zaračunajo dve mesečni najemnini plus DDV. Polovico zneska plača najemnik, drugo najemodajalec…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA:
http://www.levica.si/prvi-ukrepi-na-podrocju-stanovanjske-politike/

VIR: www.levica.si

(Ogledano 22 krat, danes 1 ogledov)
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.