Isklanik

DNEVNIK: Prvi upravnik spregovoril o nezakonitih provizijah v škodo etažnih lastnikov

Objavljeno, 08.03.2018

Upravniki lahko dosegajo visoke dobičke izključno na račun nezakonitih provizij, zatrjuje direktor Upra-stana Jure Lisica, ki je kot prvi upravnik včeraj javno spregovoril o tem, kako upravniki in izvajalci del sklepajo dogovore v škodo etažnih lastnikov.

Direktor podjetja Upra-stan Jure Lisica je prvi upravnik, ki je včeraj povsem direktno spregovoril o tem, kako upravniki od dobaviteljev in izvajalcev del prejemajo nezakonite provizije v škodo etažnih lastnikov. »Po profesiji sem finančnik, zato sem revidiral poslovanje našega podjetja in ob primerjavi s konkurenco hitro ugotovil, da dobičkov, ki jih prikazujejo drugi upravniki, ni mogoče ustvariti samo s storitvami upravljanja,« je pojasnil in zatrdil, da je do takšnih dobičkov mogoče priti le prek nezakonitih provizij na račun stanovalcev.

Provizija od 5 do 25 odstotkov vrednosti posla

Postopek je po njegovih besedah enostaven. Upravnik v imenu etažnih lastnikov odda povpraševanje le tako imenovanim hišnim izvajalcem, s katerimi je dogovorjen za provizijo. »Te se gibljejo med 5 in 25 odstotki vrednosti posla, kar pomeni, da izvajalci dogovorjeni odstotek vračunajo v ceno storitve in posledično zvišajo končni znesek plačila,« je pojasnil Lisica. Upravnik ali kar favorizirano podjetje samo nato pridobi še dve fiktivni ponudbi, ki sta dražji, in stanovalci tako izberejo ponudnika, ki je v njihovih očeh najcenejši. Samo energetske sanacije blokov, ki so po podatkih Eko sklada v letih 2016 in 2017 stale vrtoglavih 83 milijonov evrov, so etažni lastniki preplačali za najmanj štiri milijone evrov, je izračunal Lisica…

CELOTEN ČLANEK

VIR:
www.dnevnik.si

OGLEDOV: vseh skupaj 1, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.