Isklanik

DELO: Okoli 600 najemnih stanovanj do leta 2021

V bližini soseske Zeleni Gaj na Brdu bo republiški stanovanjski sklad (skupaj z mestnim skladom) do leta 2021 zgradil nova najemna stanovanja. FOTO Blaž Samec/Delo

Objavljeno, 23.04.2019

Po nedavni sklenitvi pogodbe z Razvojno banko Sveta Evrope (CEB) o najemu 50-milijonskega posojila pod izjemno ugodnimi pogoji bo Stanovanjski Sklad Republike Slovenije (SSRS) začel operativno izvajati tri nove projekte najemnih stanovanj v skupni ocenjeni vrednosti sto milijonov evrov. Razpis za izvajalca gradnje skoraj 500 stanovanj v ljubljanski soseski Novo Brdo bo objavljen prihodnji teden, je napovedal direktor sklada Črtomir Remec.

Evropska razvojna banka je po dvoletnem postopku 50 milijonov evrov posojila odobrila za gradnjo 800 javnih najemnih stanovanj v Ljubljani in Mariboru. Končni rok za črpanje kredita v dveh tranšah je konec junija leta 2023, končni rok vračila je do 20 let od dneva črpanja. Republiški stanovanjski sklad načrtuje, da bo do prihodnjega leta zagotovil dva tisoč novih najemnih stanovanj, do leta 2025 pa podvojitev števila na prelomnih 10.000 javnih najemnih stanovanj.

Skupaj gre za tri obsežnejše projekte. Prvi je pilotni projekt stanovanjske skupnosti Gerbičeva v Ljubljani s 109 bivalnimi enotami za mlade med 18. in 29. letom. Drugi projekt je gradnja 498 najemnih stanovanj za družine z nizkimi do srednje nizkimi dohodki in deloma tudi najemnimi oskrbovanimi stanovanji za starejše v novi ljubljanski soseski Novo Brdo. Tretji projekt pa je gradnja do 215 stanovanjskih enot (z vključno 60 oskrbovanimi stanovanji za starejše) Pod Pekrsko gorco v Mariboru.

Okvirno naj bi najemnine znašale od pet do sedem evrov za kvadratni meter. Na Brdu naj bi znašale okoli sedem evrov, v Mariboru od pet do šest evrov, za posteljo na Gerbičevi, kjer ni možnosti za družinsko življenje, pa bi mladi odšteli sto evrov na mesec.


Mladinska stanovanjska skupnost


Stanovanjska skupnost za mlade na območju Trnovega je zasnovana kot celota več skupnosti posameznikov, ki bodo bivali v 109 bivalnih enotah različnih tipov v štirih etažah. Desetina teh stanovanj je načrtovana tudi z možnostjo prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami. Trenutno sklad pridobiva gradbeno dovoljenje, ki ga pričakuje v juniju, graditi pa bi začeli po dopustih.
Poleg bivalnih enot so načrtovani še skupni prostori in medgeneracijski center, stojala s 60 mesti za parkiranje koles in 40 parkirnih mest za osebna vozila.

Nasproti obstoječe soseske Zeleni gaj na Brdu bo na 4,8 hektara zemljišč zrasla stanovanjska soseska Novo Brdo. Republiški stanovanjski sklad bo zgradil 498 stanovanj v velikosti od 30 do 80 kvadratnih metrov v 18 objektih, od tega bo 24 oskrbovanih stanovanj. V fazi E2 je predvidenih 307 stanovanj, v fazi E3 pa166 stanovanj s skupaj 522 parkirnimi mesti v podzemnih garažah. Na Novem Brdu bodo ponudili višji standard bivanja za različne generacije…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA:
https://www.delo.si/lokalno/ljubljana-in-okolica/okoli-600-najemnih-stanovanj-do-leta-2021-172908.html

VIR: www.delo.si

OGLEDOV: vseh skupaj 2, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.