Davek od premoženja – kaj je ugodneje: dve manjši stanovanji ali eno večje | DELO IN DOM

Objavljeno, 2. 4. 2022

Vprašajte strokovnjaka:

Pozdravljeni, 

imam vprašanje glede obdavčitve hiše oz. stanovanja. Z ženo sva lastnika cele hiše, ki je po GURS razdeljena na dve stanovanji in garažo.

Površine so sledeče:

  • stanovanje 1: površina 106,7 m2, uporabne površine 63 m2
  • stanovanje 2: površina 165 m2, uporabne površine 119 m2
  • garaža: 28 m2, uporabne površine 23 m2


V stanovanju 2 (uporabne površine 119 m2) živiva, stanovanje 1 pa je trenutno prazno in bo namenjeno najini uporabi.

Ker je treba oddati prijavo na FURS, me zanima, kaj je za naju davčno bolj ugodno: da imava še naprej hišo razdeljeno na dve stanovanji ali da se vse skupaj upošteva kot eno stanovanje?
– Miha

Strokovnjak odgovarja:

Urša Zupan

pravnica, vprašanja zanjo naslovite na: deloindom@delo.si

Pozdravljeni,

davek od premoženja plačujejo fizične osebe, ki imajo v lasti ali posedujejo stavbe, dele stavb, stanovanja, garaže in tudi prostore za počitek in rekreacijo. Davek mora fizična oseba plačati ne glede na to, ali v njem živi ali ne, so pa seveda določena znižanja davčne osnove in določene oprostitve od plačila davka na premoženje.

Kot pri odmeri kateregakoli davka je tudi pri davku od premoženja pomembna davčna osnova. Davčna osnova predstavlja vrednost stavbe, po merilih republiškega upravnega organa. Davčna osnova se zniža za znesek, ki ustreza vrednosti nepremičnine do 160 m2 stanovanjske površine pod pogojem, da v njej živi lastnik oziroma uživalec ali njegovi družinski člani vsaj eno leto pred oddajo napovedi. Če poenostavim, v kolikor posedujete stanovanje, ki ima 200 m2 stanovanjske površine, v katerem živite vsaj 1 leto, se vaša davčna osnova, od katere se odmeri davek, zniža za vrednost 160 m2 in tako znaša samo toliko, kot je vrednih 40 m2.

Poleg znižanja davčne osnove so možne tudi različne oprostitve in začasne oprostitve od plačila davka na premoženje. Davek na premoženje oziroma na posest stavb se na primer ne plačuje od kmetijskih gospodarskih poslopij, od poslovnih prostorov, kjer uživalec opravlja gospodarsko dejavnost, od stavb, ki so razglašene za kulturni spomenik in drugo. Začasna oprostitev plačila davka na premoženje pa je možna tudi v primeru novih hiš, stanovanj ali garaž. Prvi lastnik je tako oproščen plačila davka za dobo 10 let. 

V vašem primeru je potrebno na podlagi Pravilnika o valorizaciji zneskov za odmero davka za leto 2022 izračunati, kaj je za vas bolj ugodno. Ob tem je treba upoštevati tudi vidik FURS. Če sem prav razumela, je v GURS nepremičnina razdeljena na dve stanovanji, potemtakem bi rekla, da bo treba oddati dve napovedi. Torej za stanovanje, kjer živita, se bo davčna osnova zmanjšala za vrednost 160 m2 in bo davek odmerjen samo na razliko. Za stanovanje, kjer ne živita, pa bo davčna osnova vrednost celotne površine stanovanja. Če pa gre le za eno stanovanje (potrebna bo sprememba v GURS-u) oziroma stanovanjsko hišo, pa bosta plačala davek na vrednost kvadrature, ki presega 160 m2. Torej, treba je pregledati Pravilnik in narediti izračun.

Lep pozdrav!

SPOSOJENA VSEBINA:
https://deloindom.delo.si/bivanje/nepremicninski-trg/davek-od-premozenja-kaj-je-ugodneje-dve-manjsi-stanovanji-ali-eno-vecje

68 Ogledov, 1 Danes

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ