Isklanik

24UR.COM: Bodo neprofitna stanovanja kmalu preteklost?

24ur com - 24UR.COM: Bodo neprofitna stanovanja kmalu preteklost?
2019 04 03 1a6d526c53 62226151 - 24UR.COM: Bodo neprofitna stanovanja kmalu preteklost?

Objavljeno, 03.04.2019

Ministrstvo za okolje pripravlja stanovanjsko zakonodajo, ki naj bi korenito spremenila stanovanjsko politiko. Več naj bi bilo najemniških stanovanj, neprofitne najemnine bo zamenjal sistem stroškovnih najemnin, dostopnost do stanovanj pa bi omogočali s stanovanjskim dodatkom. Zakon naj bi bil pripravljen še letos.

Ocene, koliko javnih najemnih stanovanj primanjkuje v Sloveniji, so zelo različne. Ministrstvo za okolje in prostor ocenjuje, da se ta številka giblje okoli 6000, če pa upoštevamo število prosilcev na razpisih za neprofitna stanovanja, bi se ta ocena lahko dvignila tudi do 10.000. Že leta 2015 je bila sprejeta Resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025, ki je začrtala drugačno stanovanjsko politiko države. Po podatkih iz resolucije je delež najemnih stanovanj pri nas le okoli 8 odstotkov, skoraj četrtina teh stanovanj pa je oddana nelegalno.

“Gradilo se bo na Brdu v Ljubljani – okoli 500 stanovanj, okoli 400 stanovanj pa v Mariboru, Kranju in Celju.” 

O spremembah, ki se obetajo, smo govorili z vodjo Sektorja za stanovanja na Ministrstvu za okolje in prostor Vesno Dragan“Glavna sprememba je, da se je Stanovanjski sklad RS preusmeril v gradnjo najemnih stanovanj in ne več za trg. Ocenjujemo, da je glavno pomanjkanje v stanovanjski politiki, pomanjkanje javnih najemnih stanovanj. Gradilo se bo na Brdu v Ljubljani – okoli 500 stanovanj, okoli 400 stanovanj pa v Mariboru, Kranju in Celju.” Preden naj bi zagnali intenzivno gradnjo dodatnih stanovanj, bo treba počakati. Najprej gre v obravnavo gradbena zakonodaja, šele za tem tudi omenjeni stanovanjski zakon. Tega Vesna Dragan pričakuje še letos: “Tudi v koalicijski pogodbi je prioriteta stanovanjska zakonodaja. Rekla bi, da bi v letošnjem letu morala biti pripravljena.”

 
Neprofitna najemnina se ni dvignila od leta 2003, o težavah javnih stanovanjskih skladov pravijo na MOP.
Neprofitna najemnina se ni dvignila od leta 2003, o težavah javnih stanovanjskih skladov pravijo na MOP.FOTO: POP TV

Nič več neprofitnih najemnin

Zakonodaja naj bi dokončno ukinila neprofitna stanovanja. Na ministrstvu navajajo, da je glavna težava neprofitnih najemnin ta, da stanovanjski skladi z denarjem od najemnin, ki ga dobijo, ne morejo vzdrževati stanovanj. Ponekod, na primer v Mariboru, se fond javnih stanovanj zato že zmanjšuje. “Neprofitna najemnina se ni dvignila od leta 2003,” pravi Vesna Dragan. Uvedli bodo stroškovno najemnino, ki naj bi bila dovolj visoka, da bo pokrivala stroške teh stanovanj.

Bodo poskrbeli za najrevnejše?

In kako bo to urejeno za tiste, ki že zdaj komajda preživijo tudi z neprofitno najemnino? “Uvedli bomo stroškovno najemnino in hkrati stanovanjski dodatek. Tako, da se tistim, ki so do sedaj v neprofitnih stanovanjih, stanje načeloma ne bi smelo spremeniti. S stanovanjskim dodatkom bomo še vedno omogočali dostopnost do teh stanovanj.” Stanovanjski dodatek naj bi torej predstavljal finančno korekcijo plačilne zmožnosti ekonomsko najšibkejšega prebivalstva za reševanje stanovanjskega problema.“Po podatkih sedaj plačujemo nekako 15 milijonov evrov za subvencije, torej občine in država skupaj. Ob uvedbi stanovanjskega dodatka pa naj bi bilo to okoli 40 milijonov evrov, zaradi dviga stroškovne najemnine.” …BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.24ur.com/veriga-dobrih-ljudi/bodo-neprofitna-stanovanja-kmalu-preteklost.html?bl=0

VIR: www.24ur.com

 

OGLEDOV: vseh skupaj 13, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.