Tihi ubijalec v domu (ogljikov monoksid)

Ogljikov monoksid, pravilnejši izraz je sicer ogljikov oksid, je brezbarven, gorljiv in izjemno toksičen plin brez vonja. Nastaja ob nepravilnem izgorevanju fosilnih goriv in ga praktično ne moremo zaznati. Kako lahko preventivno poskrbimo, da z njim v prihodnosti ne bomo imel težav v domu, in navsezadnje, kaj narediti v skrajnem primeru?

Poskrbite, da bodo hladnejši dnevi v vašem domu varni.
Poskrbite, da bodo hladnejši dnevi v vašem domu varni. / FOTO: Dreamstime

V običajnih pogojih je ogljikov monoksid redkejši od zraka, zbira pa se v zgornjih plasteh prostorov. Če ob zastrupitvi pride do izgube zavesti, se količina vdihanega ogljikovega monoksida poveča, prav zaradi tega pa se poveča tudi možnost za smrtno nevarnost. Previdni moramo biti v času kurilne sezone, posebej, če svoj dom ogrevamo s fosilnimi gorivi.

Nepravilno izgorevanje omenjenega plina se zgodi zaradi nepravilnega vzdrževanja, delovanja, lahko že zaradi nepravilne vgradnje ali namestitve kurilne naprave, zaradi česar ima gorivo za gorenje premalo zraka. Predvsem je pomembno, da kurilno napravo pregledamo že pred kurilno sezono, redno skrbimo za vzdrževanje kurilnih naprav, prav tako pa skrbimo za pregledovanje dimnikov, sanacijo ventilacijskega sistema, prostore, kjer imamo kurilno napravo pa redno prezračujemo.

Simptomi zastrupitve z ogljikovim monoksidom

Če smo ogljikovem monoksidu izpostavljeni na kratki rok, se lahko pojavi rahel glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, slabost in omotičnost. Ob rahli pretirani izpostavljenosti se lahko že pojavi zaspanost, zmedenost, motnje vida in visok srčni utrip. V skrajnih primerih pa lahko pride do nezavesti, krčev, odpovedi srca in celo do smrti.

Detektor ogljikovega dioksida
Detektor ogljikovega dioksida / FOTO: Dreamstime

Kaj še lahko storimo?

Preventivo smo že omenili, poleg nje, pa moramo v skladu z zakonodajo imeti vsi v domu nameščen merilnik plina. Po zakonu ga moramo namestiti tam, kjer imamo kurilno napravo, ki za svoje delovanje uporablja zrak iz bivalnega prostora. Če naprava črpa zunanji zrak, vam detektorja ne bo treba nameščati. V ne bivalni kurilnici s pečjo denimo detektor ni obvezen, a ga je zaradi vaše varnosti priporočljivo namestiti tudi tam. Pred nakupom se vedno prepričajte, da merilnik deluje v skladu s standardi, preverite pa tudi njegovo življenjsko dobo.

Naprava deluje tako, da z zvočnim signalom opozori na uhajanje ogljikovega monoksida, prikaže pa se tudi koliko ga je v prostoru. Ob opozorilu moramo takoj izklopiti vse gorilne naprave, odpreti vrata in okna, nato pa nemudoma zapustiti prostor. Če sumimo na lastno zastrupitev, ali zastrupitev drugih, nemudoma pokličemo na številko 112. V dom ne vstopamo, dokler zvočni alarm ne preneha delovati.

Namestitev merilnika

Ogljikov monoksid se ob izgorevanju najprej dviguje proti stropu, kjer se začne ohlajati, nato se začne počasi spuščati proti tlom, kjer se tudi zadržuje. Zato ga v prostoru s kurilno napravo namestite na strop, en meter do največ treh metrov stran od kurilne naprave. Če to ni mogoče, ga namestite na steno najmanj 15 centimetrov pod stropom. Ne smete ga namestiti tam, kjer zrak ne kroži. Priporočljiva je hkratna namestitev v spalnici, da boste pravočasno obveščeni o uhajanju plina. V spalnici napravo namestite v višini glave ob spanju.

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.dominvrt.si/okolje/energetika/ogljikov-monoksid-zastrupitev-z-ogljikovim-monoksidom-nevaren-plin-nevarnosti-v-domu.html

VIR: https://www.dominvrt.si

(Ogledano 39 krat, danes 1 ogledov)
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.