Kako optimalno nastaviti ogrevalni sistem (plinska peč,…)

Med ta dela spadajo redni pregledi in kontrola delovanja ogrevalnih naprav.

OBTOČNE ČRPALKE

Preveriti je treba tudi delovanje obtočnih črpalk, ki zunaj kurilne sezone ne obratujejo; če se v tem času niso samodejno zaganjale oziroma jih nismo občasno ročno zagnali sami, je pogosta težava blokada ležajev.

TLAK VODE V OGREVALNEM SISTEMU

Pri obratovanju mora biti tlak vode v ogrevalnem sistemu med 1,5 in 2,0 bara, odvisno od višine objekta in ogreval nad ogrevalno napravo. Če tlak ni v navedenih mejah, moramo dotočiti vodo v radiatorski sistem. Prenizek tlak lahko pomeni, da so v sistemu netesna mesta, zato preverimo, ali kje kaj pušča, in napako odpravimo.

ODZRAČEVANJE RADIATORJEV
Za vsak radiator posebej preverimo, ali je v njem zrak, ga odzračimo in po potrebi dotočimo vodo v sistem do normalnega tlaka. Neodzračeni radiatorji namreč lahko povečajo porabo energenta tudi do 15 odstotkov.

RADIATORSKI VENTILI
Še posebno natančno preverimo vse radiatorske (termostatske in navadne, klasične) ventile zaradi morebitnega puščanja vode. Če le imamo možnost, klasične ventile zamenjajmo s termostatskimi, ki lahko zmanjšajo toplotne izgube za najmanj 15 odstotkov. Tudi tole opozorilo ne bo odveč: radiatorji morajo biti prosti, ne zakriti z zavesami, pred začetkom ogrevalne sezone pa jih očistimo prahu, s čimer bomo zagotovili nemoteno kroženje zraka.

OPTIMALNA REGULACIJA OGREVANJA
Zelo pomembna je optimalna regulacija ogrevanja, od katere je precej odvisna poraba goriva, pa tudi prihranki. Zunaj kurilne sezone morajo biti termostatski ventili popolnoma odprti, s čimer se izognemo poškodbam. Pred zagonom ogrevalnega sistema jih spet nastavimo na položaj, ki ustreza želeni temperaturi zraka v prostoru. Temperatura ogrevalne vode naj bo po ogrevalni krivulji oziroma 55/65 stopinj Celzija. 
Obratovalni časovni režim (podnevi in ponoči) za ogrevanje in pripravo tople vode regulacijskega sistema je treba prilagoditi morebitnim spremenjenim potrebam in navadam.
Zelo smotrna je nastavitev nočnega režima obratovanja, kar pomeni, da ponoči znižujemo temperaturo do 19 stopinj Celzija v prostorih za približno štiri stopinje Celzija, s čimer dosežemo približno 10-odstotni prihranek.

PRIPRAVA TOPLE VODE
Za pripravo tople vode je treba nastaviti obratovalno temperaturo v hranilniku toplote v optimalnih mejah, med 55 do 60 stopinjami Celzija (pri temperaturi nad 60 stopinj se začne izločati apnenec, pri prenizki pa je nevarnost razvoja bakterij legionele). Pri višji temperaturi vode so tudi toplotne izgube večje. 

REGULACIJA CENTRALNEGA
OGREVANJA

 

CELOTEN ČLANEK
http://www.deloindom.si/obnovljivi-viri/priprava-na-kurilno-sezono

Vir: www.deloindom.si

2,259 Ogledov, 1 Danes
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ