Etažni lastnik mora dovoliti vstop v svoje stanovanje za popravila in izboljšave na skupnih delih

Objavljeno, 20. 2. 2021

Vprašanje: Sem ena izmed stanovalk (etažnih lastnic) v stanovanjskem bloku. Nedavno sem skupaj s stanovalko ugotovila, da na fasadi stanovanjskega bloka odpada omet in nevarno ogroža mimoidoče ter avtomobile na parkirišču.
Fasado bi se dalo sanirati, vendar le tako, da se vstopi v stanovanje soseda. Na to sem opozorila soseda, ki pa se ne pusti kaj dosti motiti. Organizirala sem celo zidarja, da fasado sanira, a sosed ne dopusti vstopa v svoje stanovanje, češ da je to njegova pravica. Zanima me, ali to drži oziroma kako rešiti problem.

Uradni list RS, št. 87/2002 z dne 17. 10. 2002: 121. člen SPZ

Odgovor: Etažni lastnik mora dovoliti vstop v svoje stanovanje, da se lahko opravijo popravila in izboljšave na skupnih delih, ki jih drugače ni moč opraviti oziroma jih je moč opraviti le z nesorazmernimi stroški. Če etažni lastnik ne dovoli vstopa, lahko o tem na zahtevo upravnika odloči sodišče v nepravdnem postopku, pri čemer seveda nastanejo stroški, ki bodo bremenili njega. V tem primeru se morajo popravila oziroma izboljšave izvesti v najkrajšem možnem času in z motnjami, ki najmanj prizadenejo etažnega lastnika, etažni lastnik pa mora biti o posegih obveščen v najkrajšem možnem času. Problem lahko torej v primeru, če etažni lastnik nasprotuje vstopu, rešite tudi sodno.

SPOSOJENA VSEBINA:
https://www.dnevnik.si/1042713222

109 Ogledov, 1 Danes

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ