Zakaj se izloča vodni kamen v električnih grelnikih (bojlerjih)?

Objavljeno, 27. 12. 2019

V vsaki napravi, ki vsebuje vodo, se slej ko prej prične nabirati tudi vodni kamen. Kjer je voda precej trda, se to zgodi dokaj hitro. Najprej lahko vodni kamen opazite na mrežicah vodnih pip, ko je pretočnost vode slabša, curek pa neenakomeren.

Trdota vode se meri v Minimol na liter vode: °dH

1 (mehka voda) od 1,3 do 7,3
2 (srednja) 1,3 od 2,5 7,3 do 14
3 (trda) 2,5 od 3,8 14 do 21,3
4 (zelo trda) nad 3,8 nad 21,3

Z višanjem temperature vode se povečuje tudi izločanje vodnega kamna, zato ga je največ zaslediti na ceveh bojlerjev, grelnikov in drugih gospodinjskih aparatov ter sanitarnih armaturah, kjer se uporablja topla voda. Posledica trde vode je nalaganje apnenca v ceveh, pipah, straniščnih školjkah, umivalnikih, grelcih, strojih, posodah in kozarcih.

»Preprost znak, da je voda trda, je, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj, zato je njihova uporaba in poraba drugih detergentov večja,« opiše, kako prepoznamo nadlogo, še preden se pojavijo usedline na armaturah, Štefan Žuna. »Strokovnjaki so izračunali, da pride pri običajni porabi vode v štiričlanski družini kar 70 kilogramov vodnega kamna na leto,« pa odkrije podatke Franc Fritz Murgelj.

Vodni kamen se v vseh vrstah bojlerjev nabira na električnih delih ter stenah bojlerja in tako zmanjšuje učinkovitost gretja vode. Tudi bojlerji z zunanjimi grelci niso izjema, saj tudi slednji segrevajo cevko na kateri se rad nabira kamen.

V novejših bojlerjih je sicer magnezijeva anoda, ki ščiti emajl, a se vodni kamen vseeno nabira na cevke v katerih so grelci.

Vodni kamen (Kalk) se prične izločati / kristalizirati pri 58°C, kar sicer ne pomeni , da se pri nižjih temperaturah ne izloča, vendar je to zanemarljivo.

Največ kamna se torej nabere na grelcih, v vodoravnih ceveh in sicer nekje v prvih 50cm cevi merjeno od bojlerja, v krivinah, navpični vodi pa niso problematični.

Čiščenje bojlerja za manjšo porabo energije

vodni-kamen

Dolgoročno gledano je lahko vodni kamen, ki se v bojlerju nabira več let, tudi oporečen. Voda, ki doteka v bojler namreč teče tudi čez nabrani kamen in odnaša njegove delce. Posledica je lahko tudi sprememba barve vode, ko odprete pipo. Sicer pa je poraba električne energije po čiščenju dokazano manjša, zato je priporočljivo enkrat na dve leti do tri leta pregledati grelnik in očistiti nabrani vodni kamen.

Kako si lahko pomagamo sami

Če začnemo pri koncu… Ste vedeli, da lahko vplivate na zmanjšanje vodnega kamna s posebnimi magnetnimi nevtralizatorji? Po čiščenju bojlerja (ali na novi bojler) jih lahko montirate na dovod hladne vode. Njihova naloga je, da delujejo na sistem magnetnega polja in tako na neškodljiv način spremenijo kemično sestavo vode. Nalaganje vodnega kamna je tako onemogočeno oziroma oslabljeno, prav tako pa je preprečena korozija železa. Magnetni nevtralizator bo torej pozitivno namagnetil vodo, ščitil vaš bojler in zmanjšal nabiranje vodnega kamna za kar 70 odstotkov.

Če bojler redno čistimo:

 • preprečimo povečano porabo energije,
 • preprečimo daljši čas segrevanja vode,
 • preprečimo skrajšano življenjsko dobo grelca in celotnega sistema,
 • preprečimo (le v skrajnih primerih) udor elektrike v vodno inštalacijo.

Kako sami očistimo bojler

Ker je razlog za nabiranje vodnega kamna v bojlerju trda voda, ga proizvajalci ne priznavajo kot popravilo v sklopu garancije.  Za vzdrževanje bojlerja je potrebno kar nekaj predznanja. Če želite vodni kamen očistiti sami, ga morate najmanj tri ali štiri ure prej izklopiti iz elektrike ter zavarovati delovni prostor pred udarom elektrike. Nikar ne pozabite zapreti vodnega ventila za dovod hladne vode. Naslednji korak je razstavljanje grelnika. Potem, ko ste odstranili kontrolno ploščo iz grelnika, odvijete obe cevi in varnostni ventil. V tej fazi morate že imeti pripravljeno cev s katero boste vodo speljali v odtok. Iz bojlerja je potrebno odstraniti vso odvečno vodo. Nato previdno odvijete vijake s katerimi je pritrjen grelec in slednjega odstranite iz bojlerja, snamete vso električno instalacijo in izvlečete grelna tipala. Grelec nato previdno očistite vodnega kamna, prav tako odstranite vodni kamen, ki se je nabral v samem bojlerju. Če znate, na koncu še preverite stanje grelca in termostata. Če ocenite, da sta v slabem stanju ju lahko zamenjate z nadomestnimi deli, ki so na voljo v specializiranih trgovinah ali pri pooblaščenem serviserju.


Postopek čiščenja v korakih

 • tri do štiri ure pred čiščenjem bojler izklopite;
 • pred samim posegom bojler izklopite iz električnega omrežja tako, da izklopite bojlerjevo varovalko, prav tako izklopite tudi stikalo za bojler v kopalnici;
 • zaprite dotok mrzle vode v bojler (ventil);
 • odstranite pokrov bojlerja;
 • odstranite žice tipala in previdno izvlečete tipalo temperature;
 • napajanje grelcev iztaknete iz kontrolne enote in nato izvlečete še tipalo temperature;
 • odvijete vijake, s katerimi je pritrjen grelec in ga izvlečete ter očistite vodni kamen;
 • iz bojlerja odvijete cev za dotok mrzle vode, iztočite vodo s pomočjo cevi v odtok in očistite notranjost bojlerja.
postopek-ciscenja

Ker je bojler eden največjih porabnikov električne energije v gospodinjstvu, bo ob manj slišnem delovanju in hitrejšem gretju vode viden pozitivni učinek – lahko tudi manjši račun za električno energijo. V primeru, da niste prepričani, da bojler lahko očistite sami, se že pri nakupu posvetujte z našimi strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem svetovali pooblaščenega serviserja, da vam bo nudil strokovno pomoč.

REFERENCE:
https://www.strojnistvo.com/
https://www.merkur.si/kako-ucinkovito-in-enostavno-ocistiti-bojler
https://deloindom.delo.si/

1,077 Ogledov, 1 Danes

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ