RTV SLO – Radio Prvi: Stanovanjski zakon znova v predal

Objavljeno, 13. 2. 2020

Bo stanovanjska politika prednost prihodnje vlade ali bomo na javni najemniški trg spet čakali leta?

Stanovanja
Poslušaj (7:36)

S padcem vlade je zastal tudi proces sprejemanja dolgo pričakovanega stanovanjskega zakona, ki je nastal na Ministrstvu za okolje in prostor, vodi ga SMC-jeva linija. Če bo oblikovana nova koalicija, bi utegnila stanovanjski zakon ali vsaj glavne rešitve v njem, sprejeti prednostno. Vedno pa se lahko zalomi in tega se najbolj bojijo številni občinski stanovanjski skladi.

Stanovanjski zakon bi moral v tem času že v drugo javno obravnavo. Med drugim bi, kot je napisan, omogočil dvig najemnin in na drugi strani ustrezno povečanje subvencij vsem, ki si dviga ne bi mogli privoščiti. Združenje stanovanjskih skladov v okviru Gospodarske zbornice Slovenije je takoj po odstopu premierja poslanskim skupinam poslalo prošnjo vsaj za zvišanje točke neprofitne najemnine in na drugi strani subvencij. Prošnja je že tretja od 2016. Stanovanjski skladi namreč z zdajšnjo neprofitno najemnino pogosto ne morejo pokriti niti stroškov lastnega delovanja, kaj šele da bi gradili nove soseske.
Katere rešitve so nujne? Ali vemo, kakšen bi bil obljubljeni sistemski vir za stanovanjsko politiko? Kaj se dogaja Ljubljani, kjer bodo na trgu kmalu ponujena razkošna stanovanja, javnih najemnih pa bo vedno premalo? Odgovarja direktor JJS MOL Sašo Rink.

Na dolgi rok se stanje v Ljubljani ne bo bistveno izboljšalo. Potrebujemo mnogo večjo stanovanjsko mobilnost. Lastništvo vsekakor ne prispeva k temu. Mladi si želijo dostopnih najemnih stanovanj. Prav tako se država v tem hipu sooča s pomanjkanje delovne sile, ki potrebuje neko dostopno streho nad glavo, kar pričujoči projekti (op.a. graditve razkošnih in dragih stanovanj) niso.

SPOSOJENA VSEBINA
https://radioprvi.rtvslo.si/2020/02/stanovanjski-zakon-znova-v-predal/

(Ogledano 27 krat, danes 1 ogledov)
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.