RTV SLO: Položnice za razkuževanje stavb – zneski se razlikujejo do 200 odstotkov

MMC RTV: Zaradi obveznega razkuževanja tudi po 50 evrov višje mesečne položnice?

Objavljeno, 12. 5. 2020

Del stroke dvomi o učinkovitosti odloka o razkuževanju večstanovanjskih stavb, saj pravega nadzora nad izvajanjem odloka ni. Tudi zato združenja etažnih lastnikov, podobnega mnenja pa so tudi upravniki, pozivajo vlado, naj odlok ukine.

Največji strošek pri razkuževanju večstanovanjskih stavb je delo. Foto: EPA
Največji strošek pri razkuževanju večstanovanjskih stavb je delo. Foto: EPA

Želeli smo izvedeti, za kakšne zneske gre, zato smo naključno izbrali 33 upravnikov in jih vprašali, kako so se lotili razkuževanja večstanovanjskih stavb. Odzvalo se jih je 21: skupaj upravljajo več kot 5800 objektov po vsej Sloveniji. Izvrševanja odloka o razkuževanju večstanovanjskih stavb so se lotili različno, zato bo višina zneska odvisna predvsem od tega, kdo razkužuje: pogodbeni čistilni servis, zunanji izvajalec ali etažni lastniki sami. “Strošek materiala je zanemarljiv. Največji strošek v tem znesku predstavlja plačilo delavcev, ki jih je treba zagotoviti, da se to izvaja,” je povedal Goran Udovč, direktor podjetja Rudar Senovo, ki upravlja 177 stavb v Krškem, Brestanici in Senovem. Tako kot večina upravnikov, ki so nam odgovorili, tudi oni za razkuževanje uporabljajo prašek Ekocid S. Kilogram praška, ki stane 27,45 evra, zadostuje za 100 litrov razkužila. “2,5 litra razkužila stane 1,75 evra. S to količino se lahko v štirinadstropnem bloku s 25 stanovanji razkužuje ves teden ali pa še malo dlje,” je pojasnil Goran Udovč.

Mesečni strošek na stanovanje – od 6 do 30 evrov

Ob sprejetju odloka so ponudbe čistilnih servisov kar deževale, pravijo upravniki, cene pa so dosegale tudi 70 evrov na mesec na stanovanje. “Seveda takih ponudb sploh nismo upoštevali, ker bi bilo neprimerno. Čeprav nimamo izkušenj, vemo, da strošek ne more biti tako visok, ne glede na to, da je treba to delo opravljati dvakrat na dan,” je povedal Karlo Česen, direktor podjetja Gospodar iz Ljubljane, ki upravlja 160 objektov v Ljubljani, Grosupljem, Logatcu in na Vrhniki. Večina upravnikov je razkuževanje organizirala s pogodbenimi čistilnimi servisi, ki tudi sicer čistijo skupne prostore. Cene so zelo različne, od 6 do 30 evrov na stanovanje. Nekateri upravniki so se s čistilnimi servisi dogovorili za enotno ceno razkuževanja, ne glede na velikost objekta, najpogosteje 10 evrov na stanovanje. Drugi so ceno prilagodili velikosti stavbe. “Trenutno se cena giblje med 7 in 20 evri na mesec. Sedem evrov v objektih, kjer ni dvigal, notranjih hodnikov in skupnih prostorov, zato je logično, da imamo manj dela,” je pojasnil Česen. Spet drugi zaračunavajo zgolj delo, opravljeno ob koncih tedna in med prazniki, razkuževanja med tednom ne zaračunavajo. “Povprečna cena pri tistih stavbah, kjer smo delali ob koncih tedna, je od 10 do 11 evrov bruto. Tam, kjer so stanovalci delali sami, pa bodo plačali le za porabljena razkužila, in sicer od 3 do 4 evre,” je pojasnila Darja Verbič, direktorica podjetja Reyan, ki upravlja 200 stavb v Ljubljani, Grosupljem, Bohinjski Bistrici in Kresnicah.

Večina etažnih lastnikov čisti sama

Prav zaradi cene se je večina etažnih lastnikov odločila, da bodo razkuževali sami. Med njimi so tudi stanovalci štirinadstropnega bloka s 25 stanovanji, ki ga upravlja SPL. Upravnik jim je dal ponudbo čistilnega servisa Ekoga za skoraj 1000 evrov na mesec, kar bi bilo 40 evrov na stanovanje, a je niso sprejeli. “Sem upokojenka in vsak prihranjeni evro mi pomeni veliko, zato sem predlagala, da bom čistila sama,” nam je povedala Vlasta Klavora, predstavnica nadzornega odbora stavbe v soseski Mostec v Ljubljani. Kmalu so se ji pridružili še drugi in zaradi tega bodo plačali zgolj 1,6 evra na stanovanje. Odločili so se namreč za enomesečni paket, ki vsebuje dve 0,75-litrski plastenki razkužila, paket 50 parov rokavic in pet krp z mikrovlakni, kar stane 40 evrov in DDV. Upokojenka pa v razkuževanju ne vidi smisla: “Ravno ko sem sem očistila kljuko vhodnih vrat, je prišel gospod iz kleti, prijel kljuko, odprl vrata in šel ven. Če bi bil on okužen, bi bila kljuka, ne glede na to, da sem jo razkužila, ponovno okužena do popoldneva, ko sem šla znova čistit. Zato je vse skupaj brez pomena,” je še povedala Vlasta Klavora. Podoben paket drug upravnik ponuja za pol manj, tretji pa za 60 evrov…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.rtvslo.si/slovenija/poloznice-za-razkuzevanje-stavb-zneski-se-razlikujejo-do-200-odstotkov/523608

(Ogledano 26 krat, danes 1 ogledov)
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.