RTV SLO: “Mehanično čiščenje” blokov in stolpnic še v veljavi, kako je učinkovito, ne preverja nihče

MMC RTV: Zaradi obveznega razkuževanja tudi po 50 evrov višje mesečne položnice?

Objavljeno, 2. 5. 2020

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb

Vlada vztraja, da je potrebno obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, ki dodatno bremeni mesečne proračune slovenskih gospodinjstev. Pa čeprav gre v bistvu, kot je povedala infektologinja Bojana Beović, pravzaprav le za mehanično čiščenje.Gregor Cerar2. maj 2020 ob 06:20
Ljubljana – MMC RTV SLO

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med številnimi ukrepi, ki jih je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa sprejela vlada, je tudi odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki velja od konca marca.

Odlok zapoveduje, da je treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat dnevno. Za razkuževanje opreme morajo poskrbeti upravniki večstanovanjskih stavb, izvajati pa ga mora upravnik ali tretja oseba po njegovem izboru, lahko tudi etažni lastniki.

Vladni odlok je pospremilo precej vprašanj o tem, kako ga izvesti, kakšni bodo stroški in kdo jih bo plačal. V združenju upravnikov nepremičnin, ki deluje v okviru zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS-ju, so ob sprejetju odloka opozarjali, da nimajo dovolj sredstev za razkuževanje in da jih je tudi na trgu težko dobiti. Izpostavili so tudi vprašanje stroškov razkuževanja, saj naj bi najemanje za to usposobljenih delavcev stroške zelo povečalo.

Kmalu po sprejetju odloka je dosedanji v. d. direktorja NIJZ-ja Ivan Eržen v intervjuju za Mladino pojasnil, “da je razkuževanje izjemno težko izvedljivo”. “Veliko bolj primerno se mi zdi ljudi opozoriti, naj se površin, ki jih pogosto prijemajo drugi ljudje, čim manj dotikajo z golimi rokami in naj si pogosto umivajo roke. Kamor koli gremo, se nečesa dotikamo. Zavedati se je tudi treba, da je po razkuženju površina prvih pet minut res čista, a takoj, ko se je bo nekdo dotaknil z golo roko, bo spet potencialno kužna. Upam, da bodo ta ukrep, potem ko bodo pretehtali vse argumente, odpravili,” je poudaril.

Zveza potrošnikov Slovenije je ob sprejetju odloka vlado pozvala, naj zagotovi njegovo strokovno izvajanje, vendar ne na stroške etažnih lastnikov. “Na ZPS-ju smo prepričani, da je zapovedano razkuževanje splošnih prostorov stavb ukrep za zagotavljanje javnega zdravja, stroške pa mora kriti država,” so opozorili.

Odlok še vedno velja

Toda tem pozivom in opozorilom vlada ni prisluhnila in odlok je še vedno veljavi ter bo še naprej, kot je pojasnila vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović na četrtkovi vladni novinarski konferenci. “Gre v bistvu za mehanično čiščenje, ne razkuževanje,” je natančneje razložila.

V Sloveniji po podatkih statističnega urada, sicer izpred dobrih dveh let, je v tri- ali večstanovanjskih zgradbah več kot 270.000 gospodinjstev. Zaradi “mehaničnega čiščenja“, če so mesečni izdatki na ta račun dodatno obremenjeni za okoli 10 evrov, imajo slovenska gospodinjstva v večstanovanjskih stavbah skoraj tri milijone dodatnih mesečnih stroškov.

Ob sprejetju vladne zapovedi so se pojavili številni ponudniki razkuževanja, ki so svoje storitve ponujali “zgolj” za nekaj deset evrov mesečno. V enem izmed večjih ljubljanskih blokovskih naselij se je na primer pojavila ugodna ponudba razkuževalcev: 6,5 evra na stanovanje. Drugje so bile cene kar precej višje. Nekateri upravniki ali etažni lastniki sami razkužujejo svoje nepremičnine. Na pomoč jim je z napotki priskočil tudi NIJZ na svoji spletni strani.

Ocene stroškov nimajo niti upravniki

Kolikšni so dodatni stroški obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb, pa ne vedo niti v združenju upravnikov.

Žal s temi podatki ne razpolagamo. Poleg tega so podatki v največji meri odvisni od načina izvajanja razkuževanja. Svojim članom smo namreč, skladno s praktičnimi napotki za razkuževanje večstanovanjskih stavb urada za kemikalije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dosledno priporočali, da so pri izvajanju določb odloka v največji možni meri racionalni, da bi s tem nastajali najmanjši možni stroški. Primarno smo zato predlagali, da razkuževanje izvajajo sami etažni lastniki oziroma uporabniki, upravniki pa poskrbijo za nabavo zaščitnih in razkužilnih sredstev. Če se etažni lastniki za to možnost ne odločijo, pa je treba dela zaupati zunanjim izvajalcem. V tem primeru so stroški lahko bistveno višji. Še vedno pa je bolj racionalna možnost, da razkuževanje izvajajo siceršnji izvajalci rednega čiščenja (pogosto honorarni sodelavci), kot da se izključno za ta namen izberejo zunanji izvajalci,” je za MMC pojasnil direktor zbornice Bojan Udovič.

Na vprašanje, kdo preverja in kako se preverja, ali je razkuževanje stavb ustrezno oz. ali so izvajalci primerni, nas je po natančnejše informacije napotil na zdravstveni inšpektorat, ki ima sicer v teh časih že tako veliko dela z izdajanjem glob za prekrške zoper odlok o prepovedi javnega zbiranja in gibanja…BERI DALJE

SPOSOJENA VSEBINA
https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/mehanicno-ciscenje-blokov-in-stolpnic-se-v-veljavi-kako-je-ucinkovito-ne-preverja-nihce/522479

(Ogledano 39 krat, danes 1 ogledov)
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.