Isklanik

Namestitev klimatske naprave v večstanovanjski stavbi – ali potrebujemo dovoljenje sosedov?

ali ste vedeli - Namestitev klimatske naprave v večstanovanjski stavbi – ali potrebujemo dovoljenje sosedov?

Objavljeno, 1.7.2019

V teh vročih dneh se marsikdo odloča za nakup klimatske naprave. Poleg cene klimatske naprave in stroškov montaže pa marsikoga pesti tudi vprašanje ali je za namestitev potrebno pridobiti kakršnokoli dovoljenje.

Če prebivamo v lastni stanovanjski hiši, so skrbi odveč. Nekoliko drugačen pa je primer, ko prebivamo v večstanovanjski stavbi z različnimi lastniki. Pri namestitvi klimatske naprave gre namreč v večini primerov za poseg v skupne dele stavbe. Zaradi navedenega pa je potrebno upoštevati določene omejitve.

Soglasje sosedov oziroma solastnikov

Pred namestitvijo klimatske naprave v večstanovanjski stavbi z različnimi lastniki, je potrebno predhodno pridobiti soglasje sosedov oziroma solastnikov.

Stanovanjski zakon v 15. členu določa, da lahko posamezni etažni lastnik brez soglasja ostalih lastnikov opravi izvedbena dela v svojem posameznem delu le, če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug posamezni del ali skupne dele večstanovanjske stavbe in ne spreminja zunanjega videza večstanovanjske stavbe.

Zunanja enota klimatske naprave se praviloma na objektu namesti na fasado ali streho, ki sodita med skupne dele stavbe. Ker namestitev zunanje enote tudi spreminja zunanji videz nepremičnine, je potrebno predhodno pridobiti soglasje sosedov oziroma solastnikov.

Koliko sosedov oziroma solastnikov mora podati soglasje?

V skladu z zakonom je potrebno pridobiti soglasje solastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih stavbe.

In kaj, če soglasja ne pridobimo?

V primeru, da soglasja solastnikov ne pridobimo, nam lahko pristojni inšpekcijski organ z odločbo odredi rok za pridobitev soglasja. V najslabšem primeru nam lahko inšpekcijski organ naloži dolžnost odstranitve naprave in sanacije povzročene škode, če soglasja v določenem roku ne pridobimo.

Stanovanjski zakon tudi določa, da se lahko etažni lastnik – posameznik, ki izvrši spremembe v nasprotju s 15. členom, kaznuje z globo od 500 do 1.200 evrov. Če je tak etažno lastnik pravna oseba ali s.p., pa lahko globa znaša od 1.500 do 15.000 evrov.

POVEZAVA
https://www.nanovinah.si/ali-ste-vedeli/namestitev-klimatske-naprave-v-vecstanovanjski-stavbi-–-ali-potrebujemo-dovoljenje-sosedov?/

SPOSOJENA VSEBINA
https://data.si/blog/2019/06/30/klimatske-naprave-in-dovoljenje-sosedov/

VIR: https://data.si

OGLEDOV: vseh skupaj 67, danes 1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

MORDA BI VAM BILO TUDI VŠEČ

Close Menu
Back

Bodite obveščeni in se naročite na e-obveščanje.

Sposojene novice in obvestila javnega značaja o stanovanjski problematiki, zakonodaji in upravljanju etažne lastnine.

Rubrika odgovarja na najbolj pogosto vprašanja, izobražuje etažne lastnike o pravicah in dolžnostih bivanja v večstanovanjski stavbi.